Προσπάθεια ανάκαμψης μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις επιχειρείται στο Χρηματιστήριο Αθηνών λίγο μετά το άνοιγμα, ενώ ανοδικά κινούνται και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

O Γενικός Δείκτης, ο οποίος έχασε 2,20% των υπερκερδών που είχε σημειώσει μετά τις εκλογές, διαμορφώνεται στις 1.214,79 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,47% με την αξία των συναλλαγών κοντά στα 10 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank, της Viohalco και του ΟΠΑΠ με κέρδη άνω του 1%. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ, της Quest Συμμετοχών και της Coca Cola HBC. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται 1,29%, ενώ σημαντικά κέρδη καταγράφει και ο δείκτης ταξιδιών. Αντιθέτως, απώλειες καταγράφει μόνο ο δείκτης των τροφίμων.

Παρά την κατοχύρωση κερδών που παρατηρήθηκε στις τελευταίες συνεδριάσεις, μετά το ράλι τη περασμένης εβδομάδας, οι αναλυτές αναμένουν να συνεχιστεί η ανοδική πορεία του ΧΑ, ενώ ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι ο ΓΔ δεν έχει απομακρυνθεί πολύ από τα υψηλά 9ετίας. 

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Την ίδια ώρα, νέα άνοδο καταγράφουν οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τη νομοθέτηση και από τη Γερουσία για άρση του χρέους των ΗΠΑ, αποτρέποντας τον κίνδυνο χρεοκοπίας για τη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη.

Ο δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,46% στις 457,36 μονάδες, συνεχίζοντας την πορεία ανάκαμψης από τα χαμηλά διμήνου που έκλεισε την Τετάρτη. Tα μεγαλύτερα κέρδη καταγράφουν οι μετοχές των εταιρειών εξόρυξης, λιανικών πωλήσεων και πετρελαίου και αερίου.

Σε ότι αφορά του εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,63% στις 15.953 μονάδες, ο CAC 40 στην Γαλλία κερδίζει 0,7% στις 7.185,8 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,42% και διαπραγματελυεται στις 7.523,6 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο FTSE MIB στην Ιταλία ενισχύεται κατά 0,44% στις 26.698 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 σημειώνει άνοδο 0,6% στις 9.226,8 μονάδες.

Η Γερουσία ενέκρινε χθες με άνετη πλειοψηφία το νομοσχέδιο που αναστέλλει έως την 1η Ιανουαρίου του 2025 το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, αποτρέποντας τον κίνδυνο να κηρυχθεί στάση πληρωμών.

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 6,1% από 7% τον Απρίλιο, για να διαμορφωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον ενός έτους. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός, όπως δήλωσε και η Christine Lagarde, προαναγγέλοντας νέα αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ελλάκτωρ: Στα 39 εκατ. ευρώ τα EBITDA το α’ τρίμηνο

Wall Street: Στο υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι τον Αύγουστο S&P 500 και NasdaqΑκολουθήστε το Money Review στο Google News