Σταθερότητα ή ελαφρά μείωση παρατηρείται στο ελάχιστο κόστος του καλαθιού του νοικοκυριού για την πλειονότητα των αλυσίδων, σύμφωνα με ανάλυση της Inesis. Η ένταση της προσπάθειας που καταβάλουν οι περισσότερες αλυσίδες φαίνεται να μην μπορεί να σπάσει το φράγμα των 170€ (χαμηλότερο κόστος καλαθιού/τιμή ανά μονάδα προϊόντος). 

Όπως και τις προηγούμενες εβδομάδες οι περισσότερες αλυσίδες εντείνουν τις προσπάθειες  να προσφέρουν στον τελικό καταναλωτή ένα περιορισμένου κόστους καλάθι. Για 4η συνεχή βδομάδα το μέσο ελάχιστο κόστος του καλαθιού ανά μονάδα προϊόντος μειώνεται αν και με μικρότερο ρυθμό από τις προηγούμενες (-0.77%). Ειδικότερα, στο 57% των αλυσίδων(10/17 αλυσίδες) μεταξύ 8ης και 9ης εβδομάδας, το ελάχιστο κόστος του καλαθιού ανά μονάδα προϊόντος μειώθηκε. Παράλληλα,  για 2 αλυσίδες το ελάχιστο κόστος του καλαθιού ανά μονάδα προϊόντος παρέμεινε αμετάβλητο καθώς δεν υπήρξε καμία μεταβολή στη σύνθεση του καλαθιού και στις τιμές των προϊόντων των 51 κατηγοριών.Καλάθι του νοικοκυριού: Δεν σπάει το «φράγμα» των 170 ευρώ – Οι συγκρίσεις-1

Μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων φαίνεται να προσφέρει για ακόμη μια εβδομάδα  το MarketIn (112), ενώ δεν φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην κατάταξη των αλυσίδων σε σχέση με  το ελάχιστο κόστος καλαθιού (τιμή πώλησης) όπου και αυτή την βδομάδα ο Σκλαβενίτης εξακολουθεί να προσφέρει το φθηνότερο καλάθι με ελάχιστο κόστος 109.38 € (σχεδόν ίδιο με αυτό της προηγούμενης εβδομάδας), ακολουθεί το καλάθι του ΑΒ Βασιλόπουλου  με ελάχιστο κόστος 110.89 € και του BAZAAR με 111.09 €.

Καλάθι του νοικοκυριού: Δεν σπάει το «φράγμα» των 170 ευρώ – Οι συγκρίσεις-2

Λαμβάνοντας υπόψη την τιμή ανά μονάδα προϊόντος  τα αποτελέσματα διαφοροποιούνται ελαφρώς. Ο  Κρητικός με  175.64 € φαίνεται να προσφέρει το πιο «συμφέρον» καλάθι ενώ ακολουθεί ο Μασούτης με ελάχιστο κόστος 189.58,  το Lidl με 191.01 € και οι Σκλαβενίτης και ΑΒ Βασιλόπουλος με ελάχιστο κόστη καλαθιού ανά μονάδα τα 191.35 και 192.54 €, αντίστοιχα.  Παράλληλα ο Κρητικός φαίνεται να προσφέρει και το  «βαρύτερο», ενώ ακολουθούν το καλάθι του Μασούτη και του Lidl.

Καλάθι του νοικοκυριού: Δεν σπάει το «φράγμα» των 170 ευρώ – Οι συγκρίσεις-3

Τέλος,  αν ο καταναλωτής είχε την δυνατότητα  να επιλέξει τα προϊόντα με την ελάχιστη τιμή  από κάθε  αλυσίδα, το ελάχιστο κόστος του καλαθιού ανά μονάδα προϊόντος θα ήταν ελαφρώς χαμηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (122.36€ έναντι 123.16€ ). Συνεπώς, ο καταναλωτής θα μεγιστοποιούσε το  οικονομικό του όφελος εάν είχε την δυνατότητα να επιλέξει  τα πιο φθηνά προϊόντα  ανάμεσα σε όλες τις αλυσίδες. Ωστόσο σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων  υπάρχουν περισσότερες από μία αλυσίδες με την ίδια ελάχιστη  τιμή ανά μονάδα. Αυτές οι κατηγορίες που προκύπτουν από το καλάθι της 8ης εβδομάδας είναι: Γάλα για βρέφη, Γιαούρτι από Γάλα Αγελάδος Χωρίς Γεύσεις, Γλυκαντικές Ουσίες Κατάλληλες για Διαβητικούς, Λευκή Ζάχαρη, Μωρομάντηλα, Ρύζι, Τροφή για γάτες, Χοιρινό Συσκευασμένο και Ψωμί για Τοστ.

Καλάθι του νοικοκυριού: Δεν σπάει το «φράγμα» των 170 ευρώ – Οι συγκρίσεις-4

Σε ό,τι αφορά το Χριστουγεννιάτικο καλάθι, διαπιστώνεται ότι αυτή την βδομάδα το MarketΙn προσφέρει το φθηνότερο καλάθι με ελάχιστο κόστος 10.68 €, ακολουθεί το καλάθι του Lidl  με ελάχιστο κόστος 11.6 € και του Σκλαβενίτη με ελάχιστο κόστος 12.1€. Εξετάζοντας το κόστος του χριστουγεννιάτικου καλαθιού τις 4 νέες κατηγορίες λαμβάνοντας υπόψη την τιμή ανά μονάδα προϊόντος τα αποτελέσματα διαφοροποιούνται ελαφρώς. Το MarketIn με  17.75 € φαίνεται να προσφέρει το πιο «συμφέρον» καλάθι ενώ ακολουθεί ο Κρητικός με ελάχιστο κόστος 22.08 €, και ακολουθούν το Lidl με ελάχιστο κόστος τα 24.34 € και o Πιτσιάς με 24.62 €.

 Καλάθι του νοικοκυριού: Δεν σπάει το «φράγμα» των 170 ευρώ – Οι συγκρίσεις-5

Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρείται ότι το ελάχιστο κόστος ανά μονάδα για το καλάθι που αφορά μόνο τα χριστουγεννιάτικα προϊόντα μειώθηκε για το  35% των αλυσίδων, ενώ στο  29% παρέμεινε σταθερό.

Καλάθι του νοικοκυριού: Δεν σπάει το «φράγμα» των 170 ευρώ – Οι συγκρίσεις-6

Οι ελάχιστες και μέγιστες τιμές ανά κιλό διατηρήθηκαν ίδιες με αυτές της προηγούμενης εβδομάδας για την γαλοπούλα και τη σοκολάτα, ενώ για το μοσχάρι παρατηρήθηκε μία μείωση της ελάχιστης τιμής σχεδόν κατά 1 ευρώ. Αναλυτικότερα, σε ότι αφορά την κατηγορία «βασιλόπιτα ή τσουρέκι» οι τιμές πώλησης των προϊόντων ανά κιλό (τιμή μονάδας) για στο Χριστουγεννιάτικο καλάθι κυμαίνονται από 3.5 € (3.31 € την προηγούμενη εβδομάδα) έως 9.4 € το κιλό (9.5 € μέγιστη τιμή/κιλό την προηγούμενη εβδομάδα). Για τις σοκολάτες οι πραγματικές τιμές πώλησης του καλαθιού κυμαίνονται από 5.5 €/κιλό  έως 46 €/κιλό . Όσο αφορά την γαλοπούλα και το μοσχάρι, οι τιμές πώλησης των προϊόντων που έχουν συμπεριληφθεί στο χριστουγεννιάτικο καλάθι κυμαίνονται από 4.9 ευρώ έως 11.4 ευρώ το κιλό για την γαλοπούλα , ενώ λίγο πιο ακριβό είναι το μοσχαράκι με τιμές πώλησης να κυμαίνονται μεταξύ 6.4 (7.38  ευρώ/κιλό την προηγούμενη εβδομάδα) και 12.8 €/κιλό. 



Ακολουθήστε το Money Review στο Google News