«Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους πελάτες τους, με κοινωνική ευαισθησία, όπως με συνέπεια πράττουν εδώ και χρόνια, αλλά αυστηρά εντός των εποπτικών κανόνων», επισημαίνουν τραπεζικές πηγές με αφορμή την συζήτηση για την επιδότηση των ευάλωτων νοικοκυριών έτσι ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση από την άνοδο των επιτοκίων. 

Οι τράπεζες απορρίπτουν την επιχειρηματολογία για υπερκέρδη και επισημαίνουν ότι το 2022 η κερδοφορία των τραπεζών εκτιμάται στα 3,5 δισ. ευρώ, αλλά όπως εξηγούν, μεγάλο μέρος της – υπολογίζεται στο 30% – βασίζεται σε κέρδη από μη μη επαναλαμβανόμενες πηγές όπως η διαπραγμάτευση διατραπεζικών επιτοκίων, τα κέρδη από ομόλογα, καθώς και κέρδη από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό. 

Υπενθυμίζεται ότι το 9μηνο του 2021 οι τράπεζες εμφάνισαν σωρευτικές ζημιές ύψους 4,5 δισ. ευρώ και με δεδομένο ότι και η κερδοφορία του 2022 βασίζεται σε σημαντικό βαθμό σε έκτακτα κέρδη, το επιχείρημα για υπερκέρδη, όπως υπογραμμίζουν δεν έχει βάση, αφού και το τρέχον έτος οι τράπεζες θα γράψουν ζημιά. 

Το επιχείρημα για υπερκέρδη καταρρίπτεται επίσης από το γεγονός ότι «όλες οι ξένες τράπεζες έχουν υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια από την χώρα μας», αλλά και το στοιχείο ότι «οι τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται σημαντικά κάτω από την λογιστική τους αξία». «Εάν ίσχυαν οι ισχυρισμοί περί υπερκερδών, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα πλήρωναν τοκομερίδια 8%, 9% και 10% για την έκδοση ομολογιακών τίτλων, εκδόσεις που και αυτές προστατεύουν τους καταθέτες, αλλά επιβαρύνουν σημαντικά την κερδοφορία τους», δηλώνουν χαρακτηριστικά. 

Τα επιτόκια χορηγήσεων 

Η διατήρησή τους σε υψηλότερα επίπεδα όπως π.χ. στα στεγαστικά δάνεια έναντι των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης, αποδίδεται σύμφωνα με τις τράπεζες στο υψηλό κόστος επισφαλειών, που υπάρχει στην χώρα μας και το οποίο είναι τουλάχιστον διπλάσιο από αυτό τραπεζών στην Ευρώπη. Βασικότερη αιτία για αυτό, όπως σημειώνουν είναι «το πλήγμα που έχει υποστεί κατά τη διάρκεια της κρίσης και όχι μόνο, η κουλτούρα πληρωμών, μιας και ακόμη και σήμερα το πολιτικό σύστημα ενθαρρύνει εμμέσως πρακτικές στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι κρύβονται πίσω από τα ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας».

Η κερδοφορία και η ρευστότητα όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές επιτρέπει στις τράπεζες να δίνουν καινούργια δάνεια και για αυτό η πιστωτική επέκταση ανήλθε φέτος σε 12,5%, όταν η ανάπτυξη είναι στο 6%. «Εάν μειωθεί με παρεμβάσεις η κερδοφορία και τα έσοδα, θα σφίξει και ο δανεισμός αντίστοιχα» προειδοποιούν, κρούοντας τον κώδωνα ότι «το αφήγημα της ανάπτυξης θα βρεθεί χωρίς την απαραίτητη χρηματοδοτική βάση».

Οι υψηλές προμήθειες 

Σύμφωνα με τις τράπεζες τα έσοδα από προμήθειες ως ποσοστό των των οργανικών εσόδων είναι από τα χαμηλότερα στην ευρωζώνη, στοιχείο που έχει επισημανθεί και από τις εποπτικές αρχές, παραπέμποντας σε σχετική επιστολή του επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία. 

Τα κεφάλαια

Από το 2008 έως σήμερα οι τράπεζες δεν έχουν διανείμει μέρισμα και όλα τα κέρδη τους παραμένουν εντός του ισολογισμού τους, στηρίζοντας την κεφαλαιακή τους βάση. Υψηλοί κεφαλαιακοί δείκτες, όπως υπογραμμίζουν συνεπάγονται «μεγαλύτερη ασφάλεια για τους καταθέτες και αποτελούν στοιχείο υγείας για την οικονομία συνολικά καθώς λαμβάνονται υπόψη για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας. Για κάθε ευρώ νέων κεφαλαίων, κάθε τράπεζα μπορεί να δίνει περίπου 7 ευρώ δάνεια και άρα η διατήρηση της κεφαλαιακής επάρκειας σε υψηλά επίπεδα συνεπάγεται  μεγαλύτερη δυνατότητα χρηματοδοτήσεων. 

Συμπερασματικά οι τράπεζες καταλήγουν ότι προσπαθούν να ορθοποδήσουν ύστερα από μια 10τη κρίση και η εντυπωσιακή εξυγίανση των ισολογισμών τους είναι αποτέλεσμα της πρόνοιας της πολιτείας, μέσα και από το σχέδιο Ηρακλής, αλλά και της γενναίας ενίσχυσης των ιδιωτών μετόχων τους. 

Στην βάση αυτή όπως υπογραμμίζουν «η προστασία και ενίσχυση της κουλτούρας πληρωμών που είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας συνολικά είναι ευθύνη των τραπεζών, αλλά και ευθύνη του πολιτικού συστήματος», σημειώνουν χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι οι κανόνες βάσει των οποίων λειτουργούν, προβλέπουν σαφείς οδηγίες ενίσχυσης των κεφαλαίων τους και η κερδοφορία είναι απαραίτητη προς σε αυτή την κατεύθυνση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Στεγαστικά: Πού θα κριθεί η επιδότηση των ευάλωτων νοικοκυριών

Η τιμωρία του συνεπούς δανειολήπτη: Η δυσανάλογη επιβάρυνση

Στεγαστικά: Τα σχέδια για την επιδότηση των δανειοληπτών – Ποιους αφορούν



Ακολουθήστε το Money Review στο Google News