Λίγες ημέρες μετά την πρότασή του για επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία, ο Έλον Μασκ ξαναχτύπησε αυτή τη φορά παίρνοντας θέση για την γεωπολιτική ένταση ανάμεσα στην Ταϊβάν και την Κίνα.

Ο ισχυρός άνδρας της Tesla, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times, η οποία δημοσιεύθηκε χθες, επέλεξε να τοποθετηθεί σε ένα ακόμη ιδιαιτέρως ευαίσθητο θέμα.

«Η σύστασή μου είναι να βρούμε μια ειδική διοικητική ζώνη για την Ταϊβάν που να είναι αποδεκτή, πιθανότατα δεν θα κάνει τους πάντες ευτυχισμένους». Την άποψη αυτή εξέφρασε ερωτηθείς για την Κίνα, όπου η Tesla λειτουργεί ένα μεγάλο εργοστάσιο στη Σαγκάη.

Σύμφωνα με τον Μασκ η σύγκρουση με την Ταϊβάν είναι αναπόφευκτη και προειδοποίησε για τον πιθανό αντίκτυπό της όχι μόνο στην Tesla, αλλά και στην ευρύτερη οικονομία.

Η Κίνα υποστηρίζει ότι η Ταϊβάν είναι επαρχία της και δηλώνει αποφασισμένη να την θέσει υπό τον έλεγχό της ακόμη και αν χρειασθεί να καταφύγει στη βία. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν αντιτίθεται σθεναρά στις κυριαρχικές αξιώσεις της Κίνας και υποστηρίζει ότι για το μέλλον της χώρας αποφασίζουν αποκλειστικά οι πολίτες της.

«Και πιθανώς, στην πραγματικότητα, θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία πιο επιεικής σε σχέση με αυτό για το Χονγκ Κονγκ», είπε ο Μασκ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η Κίνα έχει προτείνει στην Ταϊβάν ένα μοντέλο αυτονομίας «μία χώρα, δύο συστήματα» παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζει στο Χονγκ Κονγκ Το σχέδιο αυτό έχει απορριφθεί από όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ταϊβάν, ειδικά αφότου το Πεκίνο επέβαλε τον σκληρό Νόμο Εθνικής Ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ το 2020.

Από τη μεριά του το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν δεν προέβη σε κάποια δήλωση, ωστόσο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης με γνώση επί του σχεδίου ασφαλείας στην περιοχή είπε ούτε λίγο ούτε πολύ στο Reuters ότι ο Μασκ πρέπει να βρει έναν πολιτικό σύμβουλο με σώας τας φρένας.

«Ο κόσμος βλέπει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο Χονγκ Κονγκ», δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς δεν διαθέτει εξουσιοδότηση να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης. «Η οικονομική και κοινωνική ζωή του Χονγκ Κονγκ χάθηκε απότομα μετά την ολοκληρωτική κυριαρχία του Πεκίνου».

Από το εργοστάσιο της Σαγκάης παρήχθησαν σχεδόν οι μισές παραγγελίες της Tesla πέρυσι. 

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Μασκ πρότεινε η Ουκρανία να παραχωρήσει οριστικά την Κριμαία στη Ρωσία, να διεξαχθούν νέα δημοψηφίσματα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για να καθοριστεί η μοίρα των εδαφών που ελέγχονται από τη Ρωσία και να συμφωνήσει η Ουκρανία στην ουδετερότητα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, FT

Διαβάστε επίσης:

Γιατί τα έβαλαν με τον Elon Musk οι Ουκρανοί; Η πρότασή του που τους έκανε έξαλλους

Ο Elon Musk υπόσχεται κόσμο χωρίς φτώχεια: Ο τρόπος θα σας εκπλήξει

Ο Elon Musk υπόσχεται κόσμο χωρίς φτώχεια: Ο τρόπος θα σας εκπλήξει



Ακολουθήστε το Money Review στο Google News