Αγώνα δρόμου για να προλάβει τον Ηρακλή, που λήγει τον Οκτώβριο, θα πρέπει να κάνει η διοίκηση της Attica Bank, προκειμένου να εντάξει τις τρεις τιτλοποιήσεις που σχεδιάζει στον μηχανισμό των κρατικών εγγυήσεων και να ξεκαθαρίσει τον ισολογισμό της. 

Η υπόθεση, που προϋποθέτει την αξιολόγηση των τριών χαρτοφυλακίων ύψους 2,6 δισ. ευρώ από την DBRS μετατίθεται από εβδομάδα σε εβδομάδα και με βάση τις τελευταίες πληροφορίες δεν αναμένεται πριν τα τέλη Αυγούστου. 

Ο σχεδιασμός της Attica Bank προβλέπει την τιτλοποίηση τεσσάρων χαρτοφυλακίων, δηλαδή του Omega ύψους 1,3 δισ., ευρώ, του Astir I και ΙΙ, αξίας 320 και 370 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, καθώς και την τιτλοποίηση ενός ακόμη χαρτοφυλακίου, του Metexelixis, το οποίο είναι αξίας 670 εκατ. ευρώ και έχει τιτλοποιηθεί το 2018 με επενδυτή την Pimco.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την DBRS θα κρίνει και το ύψος της ζημιάς που θα επιφέρει η εξυγίανση του ισολογισμού της Τράπεζας. Όσο πάντως πλησιάζουμε προς την κρίσιμη ημερομηνία φαίνεται ότι μεγαλώνει και το ύψος της ζημιάς που θα καθορίσει και την απαιτούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που σύμφωνα με πληροφορίες θα προσεγγίσει τα 600 εκατ. ευρώ. 

Στην βάση αυτών των εκτιμήσεων επιδιώκεται και η «νέα συμφωνία» των μετόχων που έχει ζητήσει η ΤτΕ να υποβάλλουν οι μέτοχοι και η οποία όπως φαίνεται θα πάρει νέα παράταση έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Τα 600 εκατ. ευρώ έχουν προσδιοριστεί με βάση το δυσμενές σενάριο για το τελικό ύψος των ζημιών που θα προκύψουν από τις τιτλοποιήσεις που προγραμματίζει η Attica Bank, ενώ το ενδιάμεσο σενάριο κάνει λόγο για κεφαλαιακές ανάγκες 420 εκατ. ευρώ περίπου, υψηλότερα και πάλι από το αρχικό σχέδιο των 365 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινώσει ότι θα υλοποιήσει η διοίκηση της Τράπεζας.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Δεκεμβρίου Ellington και ΤΜΕΔΕ έχουν δεσμευθεί ότι θα επενδύσουν επί πλέον περί τα 125 εκατ. ευρώ – άλλα 55 εκατ. ευρώ έχει επενδύσει στο πλαίσιο της πρώτης ΑΜΚ – ποσό ωστόσο που εκτιμάται ότι αφενός υπολείπεται των πραγματικών αναγκών της Τράπεζας και με αυτά τα δεδομένα δεν θα επαρκέσει για να αντιστραφεί η μετοχική σχέση ΤΧΣ – ιδιωτών και η Τράπεζα να ιδιωτικοποιηθεί. 

Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα προχώρησε πρόσφατα στην ενεργοποίηση του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση (DTC), για δεύτερη φορά  τον τελευταίο χρονικό διάστημα, ενεργοποιώντας το σχηματισμό ειδικού αποθεματικού. Το αποθεματικό προορίζεται αποκλειστικά για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, και την δωρεάν έκδοση των παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσεως (warrants). Το ύψος της φορολογικής απαίτησης ανέρχεται στα 22,8 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 100% της φορολογικής απαίτησης που έχει η Τράπεζα.  

Διαβάστε επίσης:

Στεγαστικά Δάνεια: Η ζήτηση «σκοντάφτει» στον πληθωρισμό και την ΕΚΤ – Πού κινούνται τα επιτόκια

Δάνεια: Πόσο επιβαρύνονται οι δανειολήπτες από την αύξηση των επιτοκίων



Ακολουθήστε το Money Review στο Google News