Όταν δεν σχεδιάζει μια ανθρώπινη αποικία στον Άρη και αυτοκίνητα που θέλουν να σώσουν τη γη από την κλιματική αλλαγή, ο Elon Musk δίνει συμβουλές καριέρας στους νέους που θέλουν να του μοιάσουν. Και το κάνει να ακούγεται εξαιρετικά απλό.

Όπως λέει ο CEO της Tesla και της SpaceX, οι νέοι δεν πρέπει να διαλέγουν την καριέρα τους με βάση το εάν θα τους κάνει διάσημους. Αντ΄ αυτού,  πρέπει να βρουν μια δουλειά στην οποία να είναι καλοί και η οποία να ταιριάζει στις δεξιότητες που έχουν αποκτήσει με τα χρόνια.

«Μην προσπαθείτε να είστε ηγέτες, μόνο για να είστε ηγέτες. Πολλές φορές, θέλουμε για ηγέτες τους ανθρώπους που δεν θέλουν να είναι ηγέτες», έχει πει ο Musk στο «Lex Fridman Podcast».

Η ιδέα ότι οι άνθρωποι που «διψούν» να αποκτήσουν δύναμη δεν είναι καλοί ηγέτες στηρίζεται και από τις επιστημονικές έρευνες, καθώς το Technical University of Munich έχει διαπιστώσει ότι «οι ηγέτες με έντονα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά μπορούν να εκτροχιάσουν τις ομάδες, ανεξαρτήτως των συνθηκών».

Αντίστοιχα, μελέτη στο Academy of Management Journal  έχει διαπιστώσει ότι οι ταπεινοί ηγέτες που δείχνουν ενσυναίσθηση βελτιώνουν τις επιδόσεις μιας ομάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Musk συμβουλεύει τους νέους να εστιάζουν στη δουλειά που έχουν ακριβώς μπροστά τους και να είναι βέβαιοι ότι εάν τα πάνε πολύ καλά σε αυτό τον ρόλο, αυτό θα τους βοηθήσει να αναρριχηθούν στην καριέρα τους.  Εάν έχουν μια επιθυμία να βρίσκονται πάντα μπροστά και στο προσκήνιο, αυτό δεν θα τους βοηθήσει κατ΄ ανάγκη, λέει.

«Προσπαθήστε να βρείτε κάτι στο οποίο συναντώνται τα ταλέντα και τα ενδιαφέροντά σας», προσθέτει ο Musk.

Ο ίδιος ο Elon Musk, άλλωστε, δεν ξεκίνησε με σκοπό να γίνει επιχειρηματίας της τεχνολογίας. Όταν αποφοίτησε από το Wharton School του University of Pennsylvania το 1997, έκανε αίτηση για μια δουλειά στην Netscape, μια εταιρεία λογισμικού της Silicon Valley, αλλά απορρίφθηκε. Ο ίδιος πιστεύει ότι αυτό συνέβη γιατί δεν είχε πτυχίο πληροφορικής. Έτσι, θεώρησε ότι ο μόνος τρόπος να βρει δουλειά στον τομέα της τεχνολογίας ήταν να γίνει ο ίδιος επιχειρηματίας.

Μαζί με τον αδερφό του, Kimbal Musk, έφτιαξαν την εταιρεία web software Zip2, την οποία πούλησαν στην Compaq το 1999 αντί 300 εκατ. δολαρίων. Ο Musk χρησιμοποίησε αυτά τα χρήματα για να ιδρύσει την X.com, η οποία εξελίχθηκε στην PayPal.

Η συμβουλή του προς τους νέους, λοιπόν, είναι να προσπαθούν να είναι χρήσιμοι, όπως κάνει και ο ίδιος. «Έχω μεγάλο σεβασμό για κάποιον που αφιερώνει τον κόπο του για να κάνει χρήσιμα πράγματα. Είναι πολύ δύσκολο να συνεισφέρεις περισσότερα από αυτά που καταναλώνεις. Πιστεύω ότι αυτό στο οποίο πρέπει να στοχεύουμε είναι να προσπαθήσουμε να έχουμε μια θετική τελική συνεισφορά στην κοινωνία», λέει, σύμφωνα με το CNBC.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Είστε αρκετά έξυπνοι για να δουλέψετε για τον Elon Musk; Απαντήστε αυτή την ερώτηση

Η επενδυτική συμβουλή του Elon Musk που όλοι μπορούν να ακολουθήσουν

Elon Musk: Οι 5 συμβουλές του για νέους που θέλουν να επιτύχουν 



Ακολουθήστε το Money Review στο Google News