Σε προσπάθεια να διατηρήσει τουλάχιστον τα χθεσινά κεκτημένα επιδίδεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, θέλοντας να αποφύγει μια νέα υποχώρηση και ει δυνατόν να επανέλθει άνω των 800 μονάδων.

Η χθεσινή ισχνή άνοδος της τάξεως του 0,64% έφερε το ελληνικό χρηματιστήριο οριακά υπό των 795 μονάδων, ωστόσο η σημερινή ημέρα δεν προμηνύεται να φέρει κάποια σημαντική μεταβολή. Κι αυτό διότι σήμερα ανακοινώνονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Ιούνιο (εκτιμάται ότι θα ανεβάσει περαιτέρω ταχύτητα) και υπό αυτό το πλαίσιο οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής.

Η πρωινή εικόνα

Πίσω στη Λεωφόρο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης δεν έχει κατασταλάξει προς κάποια κατεύθυνση και κινείται με οριακές θετικές ή αρνητικές μεταβολές πέριξ του μηδενός και των 795 μονάδων.

Ο τζίρος και σήμερα κινείται σε ρυθμούς καλοκαιρινών διακοπών διαμορφούμενος στα 4 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα περί του 1,5 εκατ. τεμαχίων.

Οριακά άνω του μηδενός βρίσκεται ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, στο +0,14% αυτός της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης. Αντιθέτως σε αρνητικό έδαφος διαπραγματεύεται ο τραπεζικός δείκτης και στο πρώιμο στάδιο της σημερινής συνεδρίασης διαγράφει περί του 0,90%.

Προς διαφορετικές κατευθύνσεις κινούνται οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με την πλειονότητα εξ αυτών να παρουσιάζουν ήπιες θετικές ή αρνητικές μεταβολές.

Οι σημερινές πιέσεις ασκούνται στις μετοχές των Πειραιώς, Ελβαλχαλκόρ, Εθνική και Lamda, καθώς υποχωρούν κατά 1,94%, 1,58%, 1,39% και 1,36% αντίστοιχα.

Στην άλλη άκρη του FSTE Large Cap η μετοχή του ΟΤΕ με άνοδο της τάξεως του 1,50%, καμία άλλη μετοχή της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν σημειώνει άνοδο πέραν του 1%.

Ο πληθωρισμός ξανά στο προσκήνιο

Οι τιμές καταναλωτή έχουν έρθει γι άλλη μια φορά στον προσκήνιο, αυτή τη φορά αφορούν την πορεία τους στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα.

Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι και τον Ιούνιο ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε περαιτέρω από το 8,6% του Μαΐου (υψηλό 40 ετών). Μια επιτάχυνση η οποία θα ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση. Πριν από την αύξηση της περασμένης συνεδρίασης, η τελευταία φορά που η Fed είχε προβεί σε τέτοια επιθετική επιτοκιακή αύξηση ήταν το μακρινό 1994.

Από την άλλη, η Ευρώπη περιμένει με αγωνία την 21η Ιουλίου όταν κανονικά θα επαναλειτουργήσει ο αγωγός Nordstream 1 μετά τις εργασίες συντήρησής του.

Το ερώτημα που πλανάται είναι αν η Ρωσία δεν ανοίξει τις στρόφιγγες ως αντίποινα για τις κυρώσεις που της έχει επιβάλλει η Δύση για την εισβολή της στη Ρωσία.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Alpha Trust: Στα 6,34 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών

Elton: Αύξηση 37% στον κύκλο εργασιών το α’ εξάμηνο

Prodea: Μπαίνει στην αγορά κατοικίας με επενδυτικό πλάνο 200 εκατ. ευρώ



Ακολουθήστε το Money Review στο Google News