Αντίστροφη μέτρηση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού για το ηλεκτρικό ρεύμα από την 1η Ιουλίου. Ο μηχανισμός θα έχει διάρκεια ένα έτος μέχρι και τις 31 Ιουνίου του 2023. Με τον νέο μηχανισμό μπαίνει ένα έμμεσο πλαφόν στην χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Το σχέδιο περιλαμβάνει αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν. Ορίζονται, δηλαδή, ανώτατα όρια αποζημίωσης για τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει του πραγματικού τους κόστους λειτουργίας. Δηλαδή άλλη αποζημίωση θα έχει η λιγνιτική μονάδα, άλλη αυτή του φυσικού αερίου άλλη η υδροηλεκτρική μονάδα. Μέχρι τώρα αυτός ο διαχωρισμός δεν συνέβαινε, αλλά όλες μονάδες αποζημιώνονταν με το ίδιο ποσό και βάσει του ακριβότερου καυσίμου. 

Προφανώς και μέσω του μηχανισμού αυτού δεν προκύπτει μια σταθερή τιμή αλλά κάθε μήνα θα μεταβάλλεται. Η κυβέρνηση μέσω επιδοτήσεων και στην λιανική θα προσπαθήσει να σταθεροποιεί την τιμή  κοντά στα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα. 

Ο νέος μηχανισμός για το δεύτερο εξάμηνο θα χρηματοδοτηθεί  από το ΤΕΜ (Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης), από την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας αλλά και τον προϋπολογισμό. 

Από τον προϋπολογισμό  έχουν υπολογιστεί  πόροι 850 εκατ. ευρώ  με τους υπολογισμούς βέβαια να μπορούν να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή, εάν ξεφύγουν  για αρκετό καιρό οι τιμές του φυσικού αερίου πάνω από 100 ευρώ. 

Στόχος είναι στους ευάλωτους καταναλωτές που δικαιούνται Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο να απορροφηθεί το 100% της αύξησης. Σε όλα τα οικιακά τιμολόγια έως και το 85% της αύξησης. Σε 1,25 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 82% της αύξησης. Στους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια έως το 90% της αύξησης. 

Σειρά παίρνουν οι   εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας  καθώς έως τις 10 Ιουλίου θα πρέπει να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα τους τις τιμές που θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου. Οι λογαριασμοί που θα εκδοθούν τον Αύγουστο δεν θα περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής. 

Οι πάροχοι θα πρέπει να ενημερώνουν μηναίως  για τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρισμού που θα ισχύουν στα τιμολόγιά τους για τον επόμενο μήνα.   Με τον τρόπο αυτόν οι καταναλωτές θα έχουν επαρκές χρονικό διάστημα στη διάθεσή τους προκειμένου να αναζητήσουν φθηνότερα τιμολόγια και να αλλάξουν πάροχο εφόσον το επιθυμούν. 

Οι  καταναλωτές θα μπορούν μάλιστα να αλλάζουν πάροχο  χωρίς  να χρειάζεται να καταβάλλουν πέναλτι  λόγω πρόωρης αποχώρησης. Οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνονται να αναγράφουν στους έντυπους και τους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς, σε ευδιάκριτο σημείο δίπλα στο πληρωτέο ποσό, το ύψος της επιδότησης από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ). 

Έως τις 15 Ιουλίου αναμένονται να γίνουν κι οι πληρωμές για το power pass.Oι καταναλωτές έχουν άλλες δύο ημέρες για να αιτηθούν την αναδρομική επιδότηση που φθάνει τα 600ευρώ.

Διαβάστε επίσης: 

Υψηλά τα τιμολόγια ρεύματος με ή χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής

ΑΔΜΗΕ: Καταγγέλλει λάθη στον καθορισμό του WACC από τη ΡΑΕ

Ενέργεια: Ψάχνουν λύσεις αλλά δεν βρίσκουν – Τι γίνεται στην αγορά των καυσίμων