Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν οικονομική αποζημίωση στην Ουγγαρία για να πείσουν τον πρωθυπουργό της Βίκτορ Όρμπαν να υπερψηφίσει το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει και εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου.

Σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επικαλείται το Politico, τα χρήματα θα μπορούσαν να χορηγηθούν στη Βουδαπέστη μέσω της νέας στρατηγικής RePowerEU για την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, η οποία θα παρουσιαστεί στις 18 Μαΐου.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να γίνουν περιορισμένου εύρους σε επενδύσεις στις δομές και άλλων χωρών οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη εξάρτηση από τον αγωγό πετρελαίου από τη Ρωσία, με στόχο την ενεργειακή ασφάλεια.

Μέχρι στιγμής, ο ηγέτης της Ουγγαρίας έχει μπλοκάρει την πρόταση της Κομισιόν για ολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Η προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη που είχε κανονιστεί χτες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για αυτό το θέμα ακυρώθηκε.

Το πιο πρόσφατο σχέδιο κυρώσεων της Ε.Ε., που έχει δει το φως της δημοσιότητας, δίνει τόσο στην Ουγγαρία όσο και στη Σλοβακία προθεσμία έως και το τέλος του 2024 να εφαρμόσει το πετρελαϊκό εμπάργκο. Στην Τσεχία δίνεται ελαφρώς μικρότερη προθεσμία έως τον Ιούνιο του 2024. 

Η Βουδαπέστη επιμένει ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερο χρόνο, ενώ και η Σλοβακία έχει ζητήσει προθεσμία μέχρι το τέλος του 2025 για να προχωρήσει σε σχετικές αναβαθμίσεις στο κεντρικό της διυλιστήριο.

Σημειώνεται ότι οι Βρυξέλλες θεωρούν ξεχωριστό ζήτημα το πιθανό «ψαλίδι» στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της Ουγγαρίας για το ζήτημα του σεβασμού στις αρχές του κράτους δικαίου.

Οι πρέσβεις της Ε.Ε. συναντιώνται σήμερα ξανά για το θέμα του έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Το ευρωπαϊκό πακέτο των 195 δισ. ευρώ: Πώς θα γίνει η απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια

Πετρελαϊκό εμπάργκο: Στον «πάγο» η απαγόρευση μεταφοράς με ευρωπαϊκά πλοία

Ε.Ε.: Η Ουγγαρία μοναδικό «αγκάθι» στο εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου



Ακολουθήστε το Money Review στο Google News