Το σχέδιο για σταδιακή αναστολή των δραστηριοτήτων της RCB Bank στην Κύπρο ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της.

Το σχέδιο της RCB Bank, το οποίο περιλαμβάνει την πλήρη αποπληρωμή του συνόλου των καταθετών της, είναι επακόλουθο του αντίκτυπου των γεωπολιτικών κινδύνων στις εργασίες της τράπεζας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η RCB Bank έχει έρθει σε συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα προκειμένου να πωλήσει σε αυτήν μέρος του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων της, με το συνολικό ύψος να ανέρχεται σε 556 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η ΕΚΤ με απόφασή της περιορίζει τις δραστηριότητες της τράπεζας κι έτσι δεν θα μπορεί να δέχεται νέες καταθέσεις, να χορηγεί νέα δάνεια ή να πραγματοποιεί νέες επενδύσεις.

Το σχέδιο εθελούσιας σταδιακής παύσης των τραπεζικών εργασιών της RCB Bank προβλέπει την πλήρη αποπληρωμή των καταθετών.

Η ΕΚΤ αποφάσισε να δώσει στην RCB Bank την άδεια να πωλήσει μέρος του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων της στην Ελληνική Τράπεζα, έπειτα από αίτημα της πρώτης και κατόπιν συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών.

Σύμφωνα με το σχέδιο σταδιακής παύσης των τραπεζικών εργασιών της RCB Bank, η πώληση θα διασφαλίσει επάρκεια ρευστότητας για την πλήρη αποπληρωμή των καταθέσεων των πελατών της.

Περιορισμοί στις εργασίες της RCB Bank

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η ΕΚΤ αποφάσισε να επιβάλει περιορισμούς στις τραπεζικές εργασίες της RCB Bank ούτως ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση κινδύνων κατά τη διαδικασία σταδιακής παύσης τους. Συνεπώς, η RCB Bank δεν θα είναι σε θέση να δέχεται νέες καταθέσεις, να χορηγεί νέα δάνεια ή να πραγματοποιεί νέες επενδύσεις. 

Διορισμός προσωρινού διαχειριστή

Η ΕΚΤ αποφάσισε να διορίσει προσωρινό διαχειριστή που θα παρακολουθεί προσεκτικά τις θέσεις ρευστότητας και κεφαλαίου της RCB Bank και θα επιβλέπει τη συντεταγμένη αποπληρωμή των καταθετών της. Ο προσωρινός διαχειριστής δεν θα αντικαταστήσει το τρέχον διοικητικό όργανο αλλά αντιθέτως θα συνεργαστεί μαζί του και θα στηρίξει τη συντεταγμένη εφαρμογή του σχεδίου εθελούσιας σταδιακής παύσης τραπεζικών εργασιών που εκπόνησε η τράπεζα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πρόστιμο στην Τράπεζα Κύπρου από την ΕΚΤ

Capital Economics: Απειλεί την Ευρωζώνη μια νέα κυπριακή κρίση;

Capital Economics: Η κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας θα συμπαρασύρει την Κύπρο

 Ακολουθήστε το Money Review στο Google News