Μεγάλη ανησυχία προκαλούν οι αυξανόμενες καταγγελίες ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί θερμοβαρικές βόμβες και βόμβες διασποράς στην Ουκρανία, όπλα που έχουν καταδικάσει πολλοί διεθνείς οργανισμοί.

Σύμφωνα με το Reuters, τόσο η Διεθνής Αμνηστία όσο και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να χρησιμοποίησαν τις ευρέως απαγορευμένες βόμβες διασποράς. Η Διεθνής Αμνηστία μάλιστα επισημαίνει ότι οι Ρώσοι επιτέθηκαν και σε ένα νηπιαγωγείο στη Βορειοανατολική Ουκρανία, μέσα στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι.

Βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο φέρεται να δείχνει έκρηξη θερμοβαρικής βόμβας στην Ουκρανία, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ:

 

According to #Ukrainian media reports, the video allegedly shows the #Russian army dropping a vacuum bomb. This type of weaponry is prohibited by the #Geneva Convention. pic.twitter.com/R0hCfEXo3I— NEXTA (@nexta_tv) March 1, 2022

 

Η Ουκρανή πρέσβειρα στις ΗΠΑ Οξάνα Μαρκάροβα κατήγγειλε σε ρεπόρτερ μετά τη συνάντησή της με μέλη του αμερικανικού κογκρέσου ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε θερμοβαρική βόμβα κατά την εισβολή της στην πατρίδα της.

«Χρησιμοποίησαν τη θερμοβαρική βόμβα σήμερα (σ.σ. χθες Δευτέρα), η οποία απαγορεύεται βάσει της Συνθήκης της Γενεύης», δήλωσε η Μαρκάροβα και συμπλήρωσε πως «η καταστροφή που επιχειρεί η Ρωσία να προκαλέσει στην Ουκρανία είναι μεγάλη».

Ότι οι ρωσικές δυνάμεις έριξαν θερμοβαρική βόμβα δήλωσε τη Δευτέρα και ο δήμαρχος της πόλης Οκτίρκα, Πάβλο Κουζμένκο. Όπως αναφέρει και ο Independent του Κιέβου, αυτός ο τύπος όπλου είναι γνωστή ως η πιο θανατηφόρα μη πυρηνική βόμβα, η οποία προκαλεί εκρήξεις που επιφέρουν τεράστιες θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με το Reuters, η θερμοβαρική βόμβα «ρουφάει» οξυγόνο από τον αέρα προκειμένου να προκαλέσει μια έκρηξη πολύ υψηλής θερμοκρασίας, η οποίας συνήθως παράγει ωστικό κύμα πολύ μεγαλύτερης διάρκειας από τα συμβατικά εκρηκτικά και είναι ικανή να εξαϋλώσει ανθρώπινα σώματα.

Προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα ότι έχουν χρησιμοποιηθεί θερμοβαρικά όπλα στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, ωστόσο, επισήμανε ότι εάν τελικά αποδειχθεί ότι οι καταγγελίες ευσταθούν, η χρήση [αυτών των όπλων] μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου.

Ειδήσεις σήμερα:

Δασκάλα αγγλικών ξάφριζε το σπίτι που έκανε ιδιαίτερα στην Πάτρα

Στο «τραπέζι» της κυβέρνησης πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των βενζινοπωλών

Εισβολή στην Ουκρανία: Το «ευχαριστώ» του Ζελένσκι στον Βαρθολομαίο για τη συμπαράσταση του Πατριαρχείου

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr