Βήμα-βήμα καταγράφουν μέσω πληροφοριών και δορυφορικών εικόνων οι αμερικανικές υπηρεσίες τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων και ειδικότερα την επέλασή του προς την πρωτεύουσα της Ουκρανίας το Κίεβο. Σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει άλλα πέντε χιλιόμετρα προς το κέντρο του Κιέβου το τελευταίο 24ωρο, πλησιάζοντας σταθερά προς τον στόχο τους, την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας και την πτώση της κυβέρνησης Ζελένσκι.

Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι η πρόοδος των Ρώσων στο πεδίο της μάχης «παραμένει αργή», ωστόσο τα πέντε χιλιόμετρα δεν αποτελούν αμελητέα απόσταση, αν αναλογιστεί κάποιος και την αντίσταση που έχουν βρει από τον ουκρανικό στρατό. «Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται τώρα στα 25 χιλιόμετρα απόσταση από το Κίεβο», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ στους ρεπόρτερ που κακλύπτουν το ρεπορτάζ.

Δείτε live από την πόλη του Κιέβου: 

“Kiev, my gentle home”. That’s how Russian genius Mikhail Bulgakov spoke of this beautiful city. Right now the gentle home is under the biggest missile attack ever. From other kind of Russians. pic.twitter.com/nvHNNUQVJM
— olexander scherba🇺🇦 (@olex_scherba) February 28, 2022

Kiev Now ❗ There are over 5 dead

Ukraine 🇺🇦#RussiaUkraineConflict #RussiaUkraineWar pic.twitter.com/89fcRuqRab
— ZyK News 🇺🇦 (@Bogdanyp__) February 28, 2022

«Στόχος των Ρώσων είναι να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις και να περικυκλωθεί το Κίεβο. Αυτό σκοπεύουν να το κάνουν μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Η κατάληψη του Χαρκόβου παραμένει ένα αντικείμενο συζήτησης, καθώς διίστανται οι απόψεις, ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την πορεία τους στα ανατολικά της Ουκρανίας, προς τη Μαριούπολη. Όμως δεν έχουν καταλάβει καμία από τις δύο πόλεις».

«Η πεποίθηση που υπάρχει, είναι ότι αν καταφέρουν να κατακτήσουν το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη, τότε θα μπορούν να χαράξουν μία γραμμή μεταξύ των δύο πόλεων, που θα τους επιτρέψει να πάρουν το ανατολικό τμήμα της χώρας», είπε ο ίδιος.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τα πυρηνικά όπλα που έθεσε σε κατάσταση συναγερμού ο Βλαντίμιρ Πούτιν, απάντησε ότι »δεν υπάρχει κάτι από το υπουργείο Άμυνας». «Ωστόσο, παρακολουθούμε και βλέπουμε από κοντά, όσο περισσότερο μπορούμε», πρόσθεσε.

#SonDakika | #Ukrayna’nın başkenti #Kiev’de biraz önce meydana gelen patlamanın şiddeti güvenlik kamerasına böyle yansıdı. pic.twitter.com/CQiQWVdOwb
— briefnews (@briefnewscom) February 28, 2022

Οι ρωσικές δυνάμεις θα γίνουν πιο επιθετικές στο Κίεβο

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα ο Πούτιν θα δώσει εντολή για πιο εντατικές και πιο επιθετικές επιχειρήσεις στο Κίεβο, ώστε να συντομεύσει ο χρόνος εισχώρησης των ρωσικών δυνάμεων στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Ήδη υπάρχουν αναφορές για μεγάλο αριθμό εκρήξεων στα περίχωρα της μεγάλης πόλης, αμέσως μετά την αποχώρηση των διαπραγματευτικών αποστολών που συναντήθηκαν στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να αντιστέκονται στα περίχωρα του Κιέβου και δεν βλέπουμε να παραιτούνται», τόνισε Αμερικανός αξιωματούχος.

There are a lot of missiles flying. pic.twitter.com/8OiA3txRy1
— NEXTA (@nexta_tv) February 28, 2022

«Δεν είδαμε Λευκορώσους στρατιώτες», λένε Αμερικανοί παρατητητές

Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε ότι στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία δεν έχουν εντοπιστεί Λευκορώσοι στρατιώτες, ούτε έχουν διακρίνει κάποιες κινήσεις του στρατού της Λευκορωσίας προς τα σύνορα.

Σε μία εκτίμηση των Αμερικανών, υπολογίζουν ότι στην Ουκρανία έχουν εισβάλει το 75% των δυνάμεων που είχε συγκεντρώσει ο Πούτιν στα σύνορα.

Σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικλανικών και ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, οι δυνάμεις της Λευκορωσίας ετοιμάζονται προκειμένου να ενισχύσουν τις ρωσικές, αν αυτό κριθεί απαραίτητο από την έκβαση στα πολλαπλά πεδία μαχών.

Ρωσία: Έχουμε χτυπήσει 1.146 στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία

Τον έως σήμερα απολογισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Μόσχα, έχουν χτυπηθεί 1.146 στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της αποστρατικοποίησης, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της Μόσχας.

Ανάμεσα στους στόχους που έχουν χτυπηθεί, συγκαταλέγονται 31 διοικητικά και επικοινωνιακά κέντρα, 81 S-300, Osa και Buk Μ-1 αντιαεροπορικά συστήματα, καθώς και 75 σταθμούς ραντάρ και έξι κομβόι με ουκρανικά οχήματα που μετέφεραν οπλισμό.

Όσον αφορά τις επιθετικές κινητές μονάδες, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έχει εξουδετερώσει 311 τανκς και άλλα τεθωρακισμένα μάχης, 42 αεροσκάφη και ελικόπτερα, 51 μονάδες πολλαπλών πυραύλων, 147 οπλικά συστήματα εδάφους και 263 οχήματα ειδικών δυνάμεων.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας υπήρξε αναφορά και για 110 Ουκρανούς στρατιώτες, οι οποίοι αυτομόλησαν και παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις.

Οι διαπραγματεύσεις και οι όροι που έθεσαν Μακρόν και Πούτιν

Χωρίς… λευκό καπνό ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας στην πόλη Μπόγκελ της Λευκορωσίας, κοντά στα σύνορα.  Οι δύο πλευρές δεν έκλεισαν οριστικά την πόρτα της διπλωματίας, καθώς αναμένεται να υπάρξει δεύτερος γύρος συζητήσεων σε δύο ημέρες. 

Συζητήσεις για να βρεθεί διπλωματική λύση έγιναν και σε επίπεδο προέδρων Γαλλίας-Ρωσίας. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρον μίλησε νωρίτερα τη Δευτέρα για περίπου μιάμιση ώρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Όπως ανέφεραν γαλλικές διπλωματικές πηγές, η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε μετά από αίτημα του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι με τον οποίο ο Γάλλος πρόεδρος έχει μιλήσει σήμερα πολλές φορές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο Εμάνουελ Μακρόν επανέλαβε το επιτακτικό αίτημα της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει άμεση παύση πυρός. Για το διάστημα που διαρκούν οι συζητήσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε να εφαρμοστούν τα εξής:

Πρωτον άμεση διακοπή όλων των επιθέσεων κατά πολιτών,
δεύτερον προστασία των αστικών υποδομών
και τρίτον εξασφάλιση των οδικών αξόνων πρωτίστως δε εκείνων που βρίσκονται νοτίως του Κιέβου.

Avec le Président Zelensky, nos échanges sont constants. Je veux saluer le sens des responsabilités dont il fait preuve. À la demande de ce dernier et compte tenu de la situation humanitaire, j’ai appelé le Président Poutine.— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) February 28, 2022

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων ο πρόεδρος Πούτιν δηλωσε διατεθειμένος να σεβαστεί αυτούς τους τρεις όρους. Ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε επίσης:

-τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου,
-την προστασία του αστικού πληθυσμού
-την ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρότεινε στον Ρώσο πρόεδρο να μείνουν σε επαφή τις επόμενες μέρες ούτως ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης. Σύμφωνα με την γαλλική ανακοίνωση ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε και σε αυτό.

Στο μεταξύ όπως μεταδίσουν τα διεθνή  ΜΜΕ καθώς και όπως μεταδίδει το RT ο Πούτιν επανέλαβε τους τέσσερις όρους που θέτει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να σταματήσει τον πόλεμο που μαίνεται για πέμπτη μέρα.

Οι τέσσερις όροι είναι οι εξής:

Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία
Αποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού κράτους
Αποναζιστικοποίηση του ουκρανικού κράτους
Διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας

Κρεμλίνο: Ο Πούτιν είπε στον Μακρόν ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν αποτελούν απειλή για τους Ουκρανούς αμάχους

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους, από την δική του πλευρά, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, όπως μεταδίδει το CNN, πως μια διευθέτηση μέσω διαλόγου με την Ουκρανία είναι δυνατή μόνο με άνευ όρων εξέταση των νόμιμων αμυντικών συμφερόντων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης ρωσικής κυριαρχία στην Κριμαία, της επίλυση των καθηκόντων αποστρατιωτικοποίησης και αποναζοποίησης της Ουκρανίας και διασφάλιση του ουδέτερου καθεστώτος της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ρωσία είναι ανοιχτή για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος, φέρεται να ισχυρίστηκε επίσης ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν αποτελούν απειλή για τους αμάχους στην Ουκρανία και κατηγορεί την απειλή στους Ουκρανούς εθνικιστές.

«Ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν απειλούν πολίτες και δεν χτυπούν πολιτικές υποδομές. Η απειλή προέρχεται από Ουκρανούς εθνικιστές που χρησιμοποιούν τον άμαχο πληθυσμό ως ανθρώπινη ασπίδα, τοποθετούν σκόπιμα οπλικά συστήματα σε κατοικημένες περιοχές και ενέτειναν τους βομβαρδισμούς πόλεων στο Ντονμπάς», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ειδήσεις σήμερα:

Εισβολή στην Ουκρανία: Το «ευχαριστώ» του Ζελένσκι στον Βαρθολομαίο για τη συμπαράσταση του Πατριαρχείου

Survivor: Η Βρισηίδα στον τάκο και στον… κουβά οι Μαχητές – Δείτε βίντεο

Θα πατήσει ο Πούτιν το «κόκκινο κουμπί» για την ισχυρότερη πυρηνική βόμβα;

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr