Υπάρχουν κατασκευαστές αυτοκινήτων που επικεντρώνονται σε όχι και τόσο συνηθισμένες τεχνολογίες. Μία από αυτές είναι και η Mazda, η οποία είτε με τον Wankel είτε με τα μοτέρ Skyactiv-X, διαρκώς προσπαθεί να υποστηρίξει κάτι που όλοι οι άλλοι δεν έχουν κατά νου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η νέα πατέντα που κατέθεσε στις ΗΠΑ που αφορά έναν δίχρονο turbo κινητήρα. Η επιστροφή του δίχρονου στην επικαιρότητα δεν είναι κάτι που περιμένει κανείς να δει στις εποχές της ηλεκτροκίνησης και των αυστηρών ρύπων, έχοντας φύγει από τα αυτοκίνητα από τις εποχές των πρώην ανατολικών μοντέλων, όπως το Trabant.

Σήμερα τέτοια μοτέρ χρησιμοποιούνται σε μικρές συσκευές, όπως για παράδειγμα τα αλυσοπρίονα αν και εκεί τείνουν να εκλείψουν. Όμως η Mazda πηγαίνει και πάλι κόντρα στο ρεύμα, δίνοντας την δική της εκδοχή για ένα δίχρονο μοτέρ. Και όπως ισχύει πάντα στην περίπτωση της ιαπωνικής εταιρίας, δεν θα μπορούσε παρά να είναι ένα «πειραγμένο» δίχρονο μοτέρ.

Η πατέντα που κατέθεσε αφορά έναν δίχρονο κινητήρα που στις χαμηλές στροφές λειτουργεί με αυτανάφλεξη όπως οι κινητήρες diesel ενώ στις υψηλές στροφές χρησιμοποιεί μπουζί και σπινθήρα για την ανάφλεξη του καυσίμου.

Χρησιμοποιεί επίσης μεταβλητό χρονισμό των βαλβίδων ώστε να διατηρήσει υψηλή συμπίεση στην πρώτη φάση της λειτουργίας που μοιάζει σε αυτή του πετρελαιοκινητήρα. Ο χρονισμός αυτός αλλάζει και μειώνεται η συμπίεση στην δεύτερη φάση όταν πια δουλεύει με τον σπινθήρα.

Αυτή η λειτουργία θυμίζει τους κινητήρες Skyactiv-X με τους οποίους εφοδιάζει την γκάμα των μοντέλων της, οι οποίοι χρησιμοποιούν αυτή την μικτή τεχνική υψηλής συμπίεσης και ανάφλεξης ανάλογα με τις συνθήκες λειτουργία.

Σύμφωνα με το κείμενο που συνοδεύει την πατέντα, ο νέος δίχρονος κινητήρας έχει σημαντικά βελτιωμένη οικονομία σε καύσιμο. Πάντως δεν αναφέρεται πουθενά το τι γίνεται με τα καυσαέρια, κάτι που ήταν ο βασικός παράγοντας που οδήγηση στην πλήρη απαξίωση του δίχρονου κινητήρα.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σχετικά με το ποιες είναι οι προθέσεις της Mazda με αυτήν την πατέντα. Προφανώς και δεν αφορά κάποια εφαρμογή στην αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς το θέμα των εκπομπών ρύπων είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και αρκετά δύσκολο να παρακαμφθεί. Το ίδιο και η υψηλή κατανάλωση καυσίμου που χαρακτηρίζει τους δίχρονους κινητήρες.

Θα μπορούσε να βρει εφαρμογή σε μοτοσικλέτες τύπου motocross όπου εξακολουθούν να υπάρχουν, και η Mazda ίσως έρθει σε επαφή με κάποια εταιρία μοτοσικλετών για να κατασκευάσουν από κοινού το νέο μοτέρ.

Το πιθανότερο πάντως είναι ότι οι μηχανικοί της Mazda εξέλιξαν μία καλή ιδέα και φρόντισαν να την πατεντάρουν έτσι ώστε να έχουν τα δικαιώματα. Κάτι εντελώς τυπικό για την πάντα ανήσυχη Mazda και τους ανθρώπους της, που βρίσκουν διαρκώς τρόπους να παραμένουν δημιουργικοί και έξω από τις συμβάσεις της σύγχρονης αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr