Σήμερα αναμένονται και τα επίσημα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται να αναρριχηθεί σε επίπεδα άνω του 5% πέριξ του 5,2%-5,3%. Στις 7 Ιανουαρίου η Eurostat ανακοίνωσε τις προβλέψεις της για τον Δεκέμβριο, εκτιμώντας ότι σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή, ο πήχης στην Ελλάδα θα ανέβει στο 4,4% τον Δεκέμβριο από 4% τον Νοέμβριο. Και αυτόν τον μήνα πρωταγωνιστές στην άνοδο του πληθωρισμού αναμένεται να είναι η ενέργεια και η διατροφή. Τα στοιχεία του Νοεμβρίου είχαν δείξει αύξηση +180% στο φυσικό αέριο έναντι του Νοεμβρίου του 2020, +45,2% στο πετρέλαιο θέρμανσης και +37,8% στο ηλεκτρικό ρεύμα. Αυξημένο κατά 21,3% ήταν το αρνί και το κατσίκι, ενώ το ελαιόλαδο ήταν αυξημένο κατά 18,5%.

Και ενώ ένα νέο κύμα ακρίβειας βρίσκεται προ των πυλών για μια σειρά προϊόντων, λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να είναι αντιμέτωποι τόσο με αυξήσεις σε βασικά προϊόντα όσο και με φουσκωμένους λογαριασμούς η κυβέρνηση ψάχνει τη χρυσή λύση ώστε να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία αλλά και να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά. Το μείγμα των μέτρων μέχρι τώρα περιλαμβάνει επιδοτήσεις για την ενέργεια αλλά και τις φοροελαφρύνσεις που ισχύουν ενώ ως επιπλέον ανάχωμα θα χρησιμοποιηθεί και η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού με τη κυβέρνηση να τρέχει να τη φέρει πολύ πιο γρήγορα. Πάντως η αστοχία της κυβέρνησης για τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα ως ανάχωμα στις επιπλέον επικείμενες αυξήσεις ήταν εμφανής. Από τη μία ο Άδωνις Γεωργιάδης αρχικά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ σε κάποια βασικά είδη, με τον Υπουργό Οικονομικών να αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό όπως τελικώς έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για να προχωρήσει μια μείωση των συντελεστών ΦΠΑ χρειάζεται αρκετός δημοσιονομικός χώρος, την στιγμή που η οικονομία βρίσκεται με τη Δαμόκλειο Σπάθη του κορωνοϊού. Και βέβαια, τέτοιου είδους μέτρα εννοείται πως θα πρέπει να περάσουν και από την κρησάρα των Θεσμών ακόμη και εάν πρόκειται για παροδικά μέτρα. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Άλμα του πληθωρισμού στο 7% – Υψηλό 40 ετών

Ακρίβεια: Γιατί «παγώνουν» οι σκέψεις για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη

Άδ. Γεωργιάδης: Στο τραπέζι μείωση ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων



Ακολουθήστε το Money Review στο Google News