Φορολογικές ελαφρύνσεις προτίθεται να προσφέρει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας στις εταιρείες που θα αυξήσουν τους μισθούς των εργαζομένων τους, ενώ παράλληλα θα εξαιρέσει από το μέτρο αυτό εκείνες που δεν θα το κάνουν, σύμφωνα με το τελικό προσχέδιο για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. 

Το μέτρο αυτό, αντανακλά την πρόθεση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα, να στηριχθεί το εισόδημα των νοικοκυριών και στο πλαίσιο αυτό ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις των οποίων τα κέρδη έφθασαν στα προ πανδημίας επίπεδα να αυξήσουν τους μισθούς κατά 3% ή και περισσότερο. Παράλληλα αποτελεί και μια αντίδραση της κυβέρνησης στον χρόνιο αποπληθωρισμό ο οποίος ταλανίζει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. 

Οι μεγάλες εταιρείες που θα αυξήσουν τους μισθούς κατά 4% σε σχέση τα επίπεδα του προηγούμενου έτους θα λάβουν εκπτώσεις έως και 30% από το φορολογητέο εισόδημά τους, σύμφωνα με το σχέδιο που τέθηκε υπόψη το Reuters. Οι μικρές επιχειρήσεις που θα αυξήσουν τους μισθούς κατά 2,5% θα δικαιούνται έκπτωση φόρου έως και 40%

Ταυτόχρονα, οι εταιρείες που θα διατηρήσουν τους μισθούς στα ίδια επίπεδα  δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν φορολογικές μειώσεις για δαπάνες σε τομείς όπως η έρευνα και η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, το 5G, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Οι αυξήσεις των μισθών κατά 4% συνιστά μια σημαντική αύξηση για τις ιαπωνικές επιχειρήσεις, οι οποίες πρόσφεραν αυξήσεις περί του 2% στις διαπραγματεύσεις με τα εργατικά σωματεία τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, οι μισθοί της Ιαπωνίας έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό σταθεροί τα τελευταία 30 χρόνια, κάτι που έχει δημιουργήσει το φαινόμενο του αποπληθωρισμού, με μεγάλη μερίδα αναλυτών να κάνουν λόγο για «χαμένες δεκαετίες». Μάλιστα το νέο αυτό μέτρο δεν τους έχει πείσει ότι μπορεί να καταστεί αποτελεσματικό. 

«Αμφιβάλλω ότι τα φορολογικά μέτρα θα προτρέψουν τις ιαπωνικές επιχειρήσεις να αυξήσουν τους μισθούς καθώς μόλις πρόσφατα προέβησαν σε παρόμοιες κινήσεις», σημειώνει ο Γιοσιμάσα Μαρουγιάμα, επικεφαλής οικονομολόγος στη SMBC Nikko Securities.
«Παρόλα αυτά, η τελευταία κίνηση δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να παρέμβει στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να πυροδοτήσει έναν κύκλο ευρείας αύξησης των μισθών και βιώσιμου πληθωρισμού μακροπρόθεσμα».

Από το 2012 όταν και ανέλαβε την εξουσία το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα έχει ασκήσει πιέσεις στις εταιρείες ζητώντας να διαθέσουν μέρος των κεφαλαίων που διαθέτουν τα οποία έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ. 

Το σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί αργότερα σήμερα και την Παρασκευή αναμένεται να εγκριθεί από τα κόμματα η πλήρης έκδοση του σχεδίου φορολογικής μεταρρύθμισης, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης για το οικονομικό έτος που αρχίζει τον Απρίλιο του 2022.

moneyreview.gr

Διάβάστε επίσης:

Ιαπωνία: Αυξήσεις στους μισθούς για να αντιμετωπισθεί ο πληθωρισμός

Ιαπωνία: Εκκλήσεις για νέο οικονομικό πακέτο στήριξης



Ακολουθήστε το Money Review στο Google News