Λίγες ημέρες μετά την κατάρριψη του ρεκόρ γύρου στην πίστα του Nurburgring, η Porsche 718 Cayman GT4 RS αποκαλύπτεται στο κοινό και συστήνεται ως η πιο δυνατή street-legal εκδοχή του μοντέλου.

Κάτω από το εντυπωσιακό αμάξωμα βρίσκεται ένας ατμοσφαιρικός 6κύλινδρος σε σειρά κινητήρα 4,0 λίτρων, που προέρχεται από την 911 GT3, με την απόδοσή του να φτάνει πλέον τους 500 ίππους και τα 450 Nm ροπής (+20 Nm από τη GT4), ο οποίος στροφάρει έως τις 9.000 σ.αλ.

Το μοτέρ συνδέεται αποκλειστικά με ένα διπλοσύμπλεκτο αυτόματο κιβώτιο PDK με λειτουργία Launch control, το οποίο συνδράμει στην ολοκλήρωση του 0-100 χλμ./ώρα σε 3,4 δλ., με την τελική να φτάνει τα 315 χλμ./ώρα.

Η αύξηση της δύναμης συμβαδίζει με τη μείωση του βάρους, μόλις στα 1.415 κιλά, 35 λιγότερα συγκριτικά με τη GT4 PDK. Αυτό έχει επιτευχθεί μέσω της εκτενούς χρήσης πολυμερούς ενισχυμένου με ανθρακόνημα (εμπρός φτερά, καπό), αλλά και της αφαίρεσης πολλών στοιχείων από τον εξοπλισμό.

Ενδεικτικά, έχουν γίνει εκπτώσεις στα ηχομονωτικά υλικά, την ίδια ώρα που στους αποθηκευτικούς χώρους έχουν τοποθετηθεί απλά δίχτυα για τη συγκράτηση των αντικειμένων (βλ. εσωτερικό θυρών).

Το «παρών» δίνει και ένα πιο αποδοτικό αεροδυναμικό bodykit, με φαρδύτερα εμπρός φτερά, μεγαλύτερο μπροστινό σπόιλερ, ενεργό διαχύτη και νέα αεροτομή με βάσεις σε σχήμα λαιμού κύκνου (όπως στη GT3) που επιφέρει αύξηση της αρνητικής άντωσης κατά 10% συγκριτικά με την Cayman GT4. Εφόσον, μάλιστα, επιλεχθεί το πρόγραμμα Performance, η αύξηση φτάνει έως και το 60%.

Αλλαγές έχουν γίνει και στην ανάρτηση, με την 718 Cayman GT4 RS να κάθεται 30 χλστ. χαμηλότερα απ’ ό,τι η βασική 718 Cayman. Ειδικότερα, έχουμε νέα ball joints, ελατήρια προδιαγραφών RS, ενισχυμένα αμορτισέρ και ρυθμιζόμενα anti-roll bars, για ακριβέστερο έλεγχο του μοντέλου.

Σημειώνεται ότι 718 Cayman GT4 RS θα προσφέρεται και με το προαιρετικό πακέτο Weissach με περισσότερες ανθρακονημάτινες επενδύσεις –μεταξύ άλλων- στους πλευρικούς καθρέπτες την πίσω πτέρυγα και τις εισαγωγές αέρα.

Το πακέτο, επίσης, περιλαμβάνει roll cage και απολήξεις της εξάτμισης από τιτάνιο, όπως και 20άρες ζάντες αλουμινίου.

Η τιμή της Porsche 718 Cayman GT4 RS  θα ξεκινά από 108.370 λίρες (129.000 ευρώ), με τις παραδόσεις να ξεκινούν τον Μάρτιο του 2022.

718 Cayman GT4 RS Clubsport

Η γερμανική εταιρεία δεν περιορίστηκε στην 718 Cayman GT4 RS, αλλά απομάκρυνε την κουκούλα και για την 718 Cayman GT4 RS Clubsport, ένα μοντέλο με πεδίο δράσης τις πίστες.

Ενσωματώνει τον ίδιο flat-six κινητήρα των 4.000 κ.εκ. με την απόδοση να διατηρείται στους 500 ίππους, 75 δηλαδή περισσότερους από την απερχόμενη Clubsport.

Το μοτέρ πλαισιώνεται από ένα πλήρως αναβαθμισμένο σύστημα ανάρτησης, με ρυθμιζόμενα αμορτισέρ δύο σταδίων, ρυθμιζόμενες αντιστρεπτικές, ρυθμιζόμενο ύψος, ρυθμιζόμενο camber κ.ο.κ.  Η νέα Clubsport εφοδιάζεται με εξελιγμένα φρένα, με το πρόγραμμα Stability Management System να φέρει ειδική χαρτογράφηση ώστε να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις ευστάθειας στην πίστα.

Σε επίπεδο εμφάνισης, η Clubsport είναι πανομοιότυπη με τη GT4 RS, με το αεροδυναμικό πακέτο να δίνει και εδώ το παρών. Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποια επιπλέον στοιχεία όπως οι αεραγωγοί στα φτερά (οπως και η GT3), ο αναβαθμισμένος διαχύτης και η πιο επιβλητική πίσω πτέρυγα. Ακόμα, έχει περιοριστεί η χρήση ανθρακονήματος, προκρίνοντας ίνες λιναρίου, που πέρα από μικρό βάρος έχουν και οικολογικό πρόσημο.

Η 718 Cayman GT4 RS Clubsport είναι διαθέσιμη μέσω της Porsche Motorsport Αμερικής, με την τιμή της να φτάνει τα 202.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr