Η αύξηση των τιμών της ενέργειας και ο πληθωρισμός, η οικονομική διακυβέρνηση, η τραπεζική ένωση και το ψηφιακό ευρώ, είναι τα βασικά θέματα στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα στις 4 μ.μ., στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν και πάλι την αύξηση των τιμών της ενέργειας και την τρέχουσα άνοδο του πληθωρισμού (4,1% τον Οκτώβριο στην ευρωζώνη), καθώς και τις επιπτώσεις στην οικονομική ανάκαμψη. Θα κάνουν, επίσης, απολογισμό της μακροοικονομικής κατάστασης στην ευρωζώνη, με την ανάπτυξη να παραμένει ισχυρή, αν και σε πιο ήπιο ρυθμό σε σύγκριση με την περίοδο μετά το τελευταίο lockdown, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ.

Εξάλλου, οι υπουργοί Οικονομικών θα κάνουν μια πρώτη γενική συζήτηση σχετικά με την αναθεώρηση της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης, στη βάση της δημόσιας διαβούλευσης που ξεκίνησε η Επιτροπή στα τέλη Οκτωβρίου. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, το Eurogroup θα συζητάει το θέμα τακτικά, ως το καλοκαίρι που η Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της.

Οι συζητήσεις του Eurogroup θα έχουν ως στόχο να δώσουν στην Επιτροπή μια «καλή ιδέα» για το «επίπεδο φιλοδοξίας των κρατών» όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ενώ το Συμβούλιο Ecofin θα αναλάβει ηγετικό ρόλο σε περίπτωση νομοθετικής πρότασης. Ορισμένες χώρες θέλουν να συνεχιστεί η ευελιξία των δημοσιονομικών κανόνων, ενώ κάποιες άλλες θεωρούν ότι έχουν δείξει την ευελιξία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο, κανείς δεν υποστηρίζει την «τυφλή» εφαρμογή των ορίων μείωσης του χρέους που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς το δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη έχει αυξηθεί αρκετά για να αντιμετωπιστεί η έκτακτη υγειονομική κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά την τραπεζική ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) που είναι αρμόδιο για την εξυγίανση μεγάλων προβληματικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ, θα παρουσιάσουν στους Υπουργούς Οικονομικών την έκθεσή τους για τη μείωση του κινδύνου στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αυτή η ανάλυση είναι θετική, καθώς δείχνει συνολική μείωση του κινδύνου, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.

Τέλος, οι Υπουργοί θα συζητήσουν τους στόχους πολιτικής και τις χρήσεις του ψηφιακού ευρώ στο πλαίσιο του γρήγορου ρυθμού ψηφιοποίησης στην παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένου του αντίκτυπου του ψηφιακού ευρώ στην ευρωζώνη και στο κοινό νόμισμα. Οι Υπουργοί θα προβούν επίσης σε απολογισμό των σχετικών πρωτοβουλιών και εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Crash test σήμερα για τράπεζες και δημόσιο μετά το ρεκόρ ελέγχων στην πρεμιέρα

Ληστεία μετά φόνου στη Θεσσαλονίκη: Οι κάμερες «δείχνουν» και συνεργό – Δείτε βίντεο

Αλεξανδρούπολη: Παρουσία Πάιατ η μεγαλύτερη αμερικανική «απόβαση» στα Βαλκάνια

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr