Για την Ελλάδα, την Τουρκία και τις προκλήσεις της θητείας του, μιλάει μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Πομπέο θυμάται την ανησυχία που ένιωσαν ο ίδιος και ο πρόεδρος Τραμπ όταν ανέβαινε επικίνδυνα η ένταση ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.

«Πάντα ανησυχείς όταν υπάρχουν πλοία που κινούνται σε επικίνδυνες περιοχές. Ατυχήματα συμβαίνουν και πράγματα που κανένα από τα δύο έθνη που βρίσκονται σε ένταση δεν μπορεί να επιλύσει από εκεί και πέρα. Πάντα ανησυχούσα για ένα ατύχημα που θα οδηγούσε σε μια δίνη αντιδράσεων», σημειώνει, μεταξύ άλλων, τονίζοντας πως ο ίδιος και ο τέως Αμερικανός πρόεδρος «εργαζόμασταν επιμελώς πάνω σε αυτό, για να διασφαλίσουμε ότι οι εντάσεις, ο κίνδυνος που υπήρχε, αντιμετωπίζονταν με τρόπο που να συνάδει με τον τρόπο που θα έπρεπε να επιλύονται αυτού του είδους οι διαφορές».

Ο κ. Πομπέο είναι καυστικός σε σχέση με τον πρόεδρο Ερντογάν και τονίζει ότι οι Τούρκοι θα καταλάβουν ότι είναι πολύ καλύτερο για τους ίδιους να παραμείνουν κοντά στη Δύση. «Ελπίζω να κατανοούν ότι η συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο έχει μεγάλη σημασία», υπογραμμίζει, δε, αναφερόμενος στη συμπεριφορά της Άγκυρας.

Παράλληλα, ο Αμερικανός διπλωμάτης εκφράζει τη χαρά του για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, η οποία είχε ξεκινήσει επί των ημερών του, εξηγεί γιατί έστειλε τη δική του επιστολή προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, στην οποία αναφερόταν στην εγγύηση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ μιλά και για το πώς αντιμετώπισε η κυβέρνηση Τραμπ την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, αναφέρεται και στον Οικουμενικό Πατριάρχη, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την ελευθερία σε όλο τον κόσμο».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κ. Μητσοτάκης: Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης από τις ΗΠΑ

Ελλάδα-ΗΠΑ υπέγραψαν Αμυντική Συμφωνία – Τι είπαν οι υπουργοί



Ακολουθήστε το Money Review στο Google News