Σε συμφωνία για να αγοράσει το συγγραφικό έργο του βρετανού μυθιστοριογράφου Ρόανλτ Νταλ, γνωστός για τα παιδικά βιβλία «Ματίλντα» και «Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας» ήρθε το Netflix, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του σήμερα Τετάρτη. 

Στα σχέδια της εταιρείας διαδικτυακών υπηρεσιών βίντεο κατά παραγγελία, είναι να χρησιμοποιήσει τα μυθιστορήματα του Νταλ (ο οποίος απεβίωσε το 1990, σε ηλικία 74 ετών) και τους χαρακτήρες σε αυτά, σε κινούμενα σχέδια, ταινίες και σειρές, σε θεατρικές παραστάσεις και σε μια σειρά προϊόντα, όπως βίντεοπαιχνίδια και αναμνηστικά. 

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το  αμερικανικό δίκτυο έχει συνάψει ήδη μια συμφωνία πριν από τρία χρόνια με την εταιρεία διαχείρισης των δικαιωμάτων των έργων του Νταλ, τη Roald Dahl Story, προκειμένου να κυκλοφορήσει μια σειρά από κινούμενα σχέδια βασισμένα στα έργα του. 

Χωρίς να έχουν γίνει γνωστές οι οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας, υπολογίζεται ότι το ύψος της κυμαίνεται από 500 εκατ. Δολάρια έως 1 δισ. δολάρια (συνιστά τη μεγαλύτερη συμφωνία για παιδικά βιβλία), ενώ το οικονομικό σκέλος της τωρινής συμφωνίας επίσης δεν δόθηκε στη δημοσιότητα. 

Η απόκτηση του συνόλου των δικαιωμάτων για το έργο κάποιου δημιουργού αποτελεί σπάνια κίνηση για το Netflix, καθώς σε παρόμοιες συμφωνίες έχει προβεί στο παρελθόν σε λιγότερες από δέκα φορές. Η συνήθης πρακτική της αμερικανικής εταιρείας είναι να καταλήγει σε συμφωνία με δημιουργούς οι οποίοι μπορούν να της παρέχουν περιεχόμενο το οποίο θα λειτουργήσει ως θέλγητρο στην προσέλκυση νέων συνδρομητών (επί του παρόντος ανέρχονται σε περισσότερους από 209 εκατ.).

Ωστόσο η απόκτηση του συνόλου των έργων του Ρόαλντ Νταλ, δίνει τη δυνατότητα στο Netflix να διαθέσει περιεχόμενο το οποίο απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. 

O Νταλ πέραν των προαναφερόμενων παιδικών βιβλίων έχει γράψει μεταξύ άλλων και τον «Τζακ και η γιγάντια φασολιά». Αυτό που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος είναι ότι είναι ο δημιουργός των Gremlins, ενώ το μυθιστόρημα του Ίαν Φλέμινγκ στη σειρά Τζέιμς Μποντ, «Ζεις μονάχα δυο φορές», βασίζεται σε σύγγραμμα του Νταλ, με τον Φλέμινγκ στο βιβλίο του να αναφέρεται σε αυτό. 

Σύμφωνα με το Internet Movie Database, το Netflix γυρίζει μια καινούργια εκδοχή της «Ματίλντα», ενώ η Warner θα κυκλοφορήσει την ταινία «Wonka», ένα prequel για τον Γουίλι Γουόνκα όταν ήταν παιδί. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

 



Ακολουθήστε το Money Review στο Google News