Αναβιώνει σήμερα στο Παρίσι το τυφλό χτύπημα ισλαμιστών τρομοκρατών που έβαψε με αίμα την γαλλική πρωτεύουσα στις 13 Νοεμβρίου του 2015.

Αίμα δεκάδων Γάλλων πολιτών χύθηκε στον συναυλιακό χώρο του Μπατακλάν που έσφυζε από ζωή. Τώρα έρχεται η ώρα της Δικαιοσύνης.

Σήμερα κάθονται στο εδώλιο όσοι βρέθηκαν στο μικροσκόπιο των γαλλικών αρχών και ευθύνονται για τις τρομοκρατικές επιθέσεις ισλαμιστών που έκοψαν το νήμα 130 ανθρώπων και τραυμάτισε 350 σκορπώντας τον τρόμο και τον φόβο στην καρδιά της γαλλικής Δημοκρατίας.

Δέκα κάμερες και πολλές οθόνες τηλεόρασης έχουν ήδη στηθεί στην δικαστική αίθουσα ενώ δημοσιογράφοι απ΄ όλο τον κόσμο θα καλύψουν την μαραθώνια δίκη.

Από τα είκοσι άτομα που βαρύνονται με κατηγορίες, σήμερα ξεκινά η δίκη 11 εξ αυτών. Έξι εξακολουθούν να αγνοούνται ενώ κάποιοι θεωρούνται νεκροί σε μάχες στην ιρακινοσυριακή ζώνη.

Παρών στην μαραθώνια δίκη θα είναι και ο Μοχάμεντ Αμπρίνι, ο οποίος δικάζεται, όπως και οι περισσότεροι κατηγορούμενοι, για το ρόλο που έπαιξε στη μεταφορά των τρομοκρατών, στην προμήθεια των όπλων ή στη χρηματοδότηση των επιθέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι, επτά από τους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης το 2015 (τρεις στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης και τέσσερις σε άλλα σημεία) σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων.

‘Ενας απ΄όσους είχαν άμεση εμπλοκή θα καθίσει στο εδώλιο. Πρόκειται για τον 31χρονο Σαλάχ Αμπντελσλάμ, ο οποίος έριξε τη ζώνη με τα εκρηκτικά που ήταν ζωσμένος για να ανατιναχθεί και βρήκε καταφύγιο τις Βρυξέλλες. Εκεί συνελήφθη ύστερα από τέσσερις μήνες.

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», η δίκη αυτή θα βιντεοσκοπηθεί από τα Εθνικά Αρχεία, όπως η δίκη της γενοκτονίας της Ρουάντα ή η δίκη των επιθέσεων του Ιανουαρίου του 2015 εναντίον του σατιρικού περιοδικού «Charlie HEbdo».

Η ιστορική δίκη, που αναμένεται να διαρκέσει οκτώ μήνες, είναι από τις πιο περίπλοκες των τελευταίων ετών στη Γαλλία, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου.

Η δικογραφία φθάνει το ένα εκατομμύριο σελίδες, που καταλαμβάνουν 542 τόμους.

Εκατοντάδες μάρτυρες, ανάμεσά τους και ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, 330 δικηγόροι και εννέα δικαστές σε μια ειδικά διαμορφωμένη δικαστική αίθουσα, χωρητικότητας 550 θέσεων.

Για τη δίκη έχουν ενισχυθεί σημαντικά τα μέτρα ασφαλείας. Το περασμένο φθινόπωρο, στη διάρκεια της δίκης των δραστών της επίθεσης στη γαλλική εφημερίδα «Charlie Hebdo», ένας νεαρός ισλαμιστής τσετσενικής καταγωγής αποκεφάλισε τον καθηγητή Σαμιουέλ Πατί πριν πέσει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Καρδίτσα: «Πανδημία» εικονικών εμβολιασμών – «Μέχρι τέλους» η διερεύνηση της υπόθεσης

Συνάντηση Μητσοτάκη με Παραολυμπιονίκες: «Μας κάνετε περήφανους»

Τραγωδία στην Ινδονησία: 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας πυρκαγιάς σε φυλακή – Δείτε βίντεο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr