Σημάδια σταδιακής επανόδου του κλάδου ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας στα προ πανδημίας επίπεδα δείχνουν τα στοιχεία του α΄ εξαμήνου του 2021, τα οποία παραθέτει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Έτοιμου Ενδύματος Ελλάδος. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά, έπειτα από ένα αρνητικό α΄ τρίμηνο λόγω του lockdown καταγράφεται σημαντική ανάκαμψη σε όλους τους δείκτες στο β΄ τρίμηνο.

Ειδικότερα, ο δείκτης παραγωγής σημείωσε αύξηση 15,7% στην ένδυση και 18% στην κλωστοϋφαντουργία το α΄ εξάμηνο. Σημαντική αύξηση 22,7% κατέγραψαν οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας το πρώτο εξάμηνο του 2021 και ανήλθαν σε 910 εκατ. ευρώ από 741 εκατ. ευρώ το 2020.

Πρωταγωνιστής σε αυτή τη θετική πορεία της αλυσίδας είναι οι εξαγωγές του πρωτογενούς τομέα, του βαμβακιού, οι οποίες κατέγραψαν άνοδο 53,8% και ανήλθαν σε 293 εκατ. ευρώ.

Οι εξαγωγές ενδυμάτων σημείωσαν άνοδο 13,2% και ανήλθαν σε 405 εκατ. ευρώ.

Εντυπωσιακή ήταν η πορεία στις εξαγωγές ενδυμάτων το τετράμηνο Απριλίου -Ιουνίου, όπου καταγράφηκε αύξηση 51%, με αποτέλεσμα να υπερκαλυφθεί η μείωση 30% του α΄ διμήνου.

Στην κλωστοϋφαντουργία οι εξαγωγές επίσης αυξήθηκαν κατά 9,5% και ανήλθαν σε 211 εκατ. ευρώ.

Στις εισαγωγές, καταγράφηκε αύξηση 6,5%. Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη στις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών (15,9%), ενώ οι εισαγωγές ενδυμάτων αυξήθηκαν κατά 3% και σε αξία διαμορφώθηκαν στα 881 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την εγχώρια αγορά οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων κατέγραψαν άνοδο 26,7% στο α΄ εξάμηνο, λόγω της εντυπωσιακής αύξησης 78% του β΄ τριμήνου.



Money Review