Μισό χρόνο μετά την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων οι Γερμανοί κομμωτές εξακολουθούν να έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της πανδημίας. «Στην αρχή είχαμε τεράστια κέρδη, χάρη σε όλους εκείνους που ήθελαν μετά από τόσο καιρό να ξαναπάνε στο κομμωτήριο», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Κεντρικής Ένωσης του Γερμανικού Εμπορίου Κομμωτικής, Γιέργκ Μίλερ στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, έγινε αισθητό ότι πολλοί πελάτες δεν πηγαίνουν στο κομμωτήριο τόσο συχνά όσο πριν πανδημία. «Με την αύξηση του αριθμού των λοιμώξεων στη Γερμανία παρατηρήσαμε ότι οι πελάτες δεν είναι πια πρόθυμοι να μας επισκεφθούν».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2020 σημειώθηκε μείωση των πωλήσεων κατά 11,8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2020, οι κομμωτές έπρεπε να κλείσουν –ξανάνοιξαν μόλις την 1η Μαρτίου. Και μετά από αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία σχετικά με τα κέρδη τους.

Ο Γκιέργκ Μίλερ ωστόσο δεν αναμένει κάποια οικονομική βελτίωση στα κέρδη του κλάδου τα επόμενα χρόνια. «Θα είναι ένα δύσκολο φθινόπωρο και ένας δύσκολος χειμώνας». Η ζημιά είχε «ξεφύγει» σε πολλές επιχειρήσεις και οι κομμωτές δεν θα μπορούσαν καν να αντισταθμίσουν την τεράστια απώλεια εισοδήματος μετά το λοκντάουν του περασμένου χειμώνα. Και αυτό, παρά την πρόσφατη αύξηση των τιμών όπως ανέφερε η στατιστική υπηρεσία.

Κούρεμα μόνο για εμβολιασμένους;

Σύμφωνα με την Ένωση, υπάρχουν περίπου 240.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης σε κομμωτήρια της Γερμανίας, περίπου 5% λιγότερες από ό,τι πριν από την πανδημία. Θα μπορούσαν όμως οι ανησυχίες των πελατών να εξαφανιστούν, εάν η επίσκεψη στο κομμωτήριο επιτρέπονταν μόνο σε όσους είναι εμβολιασμένοι ή έχουν αναρρώσει;

 «Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο είναι υπό συζήτηση στον κλάδο μας» δήλωσε ο Μίλερ. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, οι κομμωτές θα έπρεπε να στείλουν πολλούς μη εμβολιασμένους τακτικούς πελάτες πίσω στα σπίτια τους, κάτι που θα ήταν επίσης κακό για τις επιχειρήσεις τους μακροπρόθεσμα.

«Η βιομηχανία μας ζει από τις καλές επαφές με τους πελάτες, επομένως μία τέτοια απόφαση δεν θα ήταν καλή λύση». Οι μη εμβολιασμένοι πολίτες θα πρέπει να μπορούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται, τα αρνητικά αποτελέσματα τεστ προσφέρουν επαρκή ασφάλεια, τονίζει ο Μίλερ.

Πηγή: DW.com



Money Review