Τη σκοτεινή πλευρά της ζωής στη διασημότερη πόλη του κόσμου, τη Νέα Υόρκη, έφεραν στην επιφάνεια οι καταστροφικές καταιγίδες αυτής της εβδομάδας. 

Από τα 13 θύματα της κακοκαιρίας, τα 11 πέθαναν όταν εγκλωβίστηκαν σε υπόγειους χώρους που έχουν μετατραπεί παράνομα σε διαμερίσματα. Ανάμεσά τους, ένα δίχρονο αγόρι που πέθανε μαζί με τους γονείς του. 

Εδώ και δεκαετίες, οργανώσεις που μάχονται για την πρόσβαση σε προσιτή στέγαση, ζητούν να βελτιωθεί η ασφάλεια στα υπόγεια αυτά διαμερίσματα, που τις περισσότερες φορές είναι η μοναδική επιλογή για Νεοϋορκέζους χαμηλών εισοδημάτων. 

Πόσα ακριβώς είναι τα υπόγεια που έχουν μετατραπεί σε αυθαίρετα διαμερίσματα δεν είναι γνωστό, όμως ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Bill de Blasio, δήλωσε ότι υπάρχουν 50.000 ή ενδεχομένως και «σημαντικά περισσότερα». Το 2009, μελέτη του Pratt Center for Community Development και του Chhaya υπολόγιζε τον αριθμό τους στα 114.000. 

Όπως ακριβώς συνέβη και με την πανδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, αυτοί που κινδύνεψαν περισσότερο από την καταιγίδα ήταν μετανάστες, άνθρωποι χαμηλών εισοδημάτων και έγχρωμοι. 

Η πλειοψηφία των θανάτων σημειώθηκε στο Κουίνς, όπου κυριαρχούν οι μειονότητες των μεταναστών. 

Ο De Blasio έδωσε στη δημοσιότητα τις γενικές γραμμές ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση των κινδύνων στα υπόγεια διαμερίσματα, στις οποίες εντάσσεται και ένα πρόγραμμα για τις εκκενώσεις πόρτα-πόρτα καθώς και η βελτίωση του συστήματος ειδοποιήσεων σε κινητά τηλέφωνα της πόλης. 

Όμως, αναγνώρισε ότι οι προσπάθειες να βοηθηθούν οι άνθρωποι στα υπόγεια είναι δύσκολες, γιατί πολλοί δεν μιλούν καλά αγγλικά και τρέφουν αισθήματα δυσπιστία προς την κυβέρνηση και τις αρχές, ειδικά εάν είναι παράνομοι μετανάστες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian



Money Review