Πιο αυστηρούς κανόνες για το πώς οι εταιρείες συλλέγουν και διαχειρίζονται τα δεδομένα των χρηστών τους προβλέπει ο νέος νόμος στην Κίνα, γεγονός που αναμένεται να αναγκάσει πολλούς τεχνολογικούς κολοσσούς της χώρας σε σημαντνικές αλλαγές στην πολιτική τους. 

Ο Νόμος για την Προστασία των Προσωπικών Πληροφοριών φέρνει για πρώτη φορά στην Κίνα ένα ενιαίο πλαίσιο για τη διαχείριση, αποθήκευση και προστασία των προσωπικών δεδομένων που έως τώρα υπάγονταν σε πολλές διαφορετικές ρυθμίσεις. 

Τα κρατικά μέσα της Κίνας μεταδίδουν ότι ο νέος νόμος θα τεθεί άμεσα σε ισχύ, αν και το τελικό κείμενό του δεν έχει ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα. Προσχέδιο του νόμου που είχε γίνει γνωστό ανέφερε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν τη συναίνεση των χρηστών για να συγκεντρώνουν δεδομένα τους και ότι οι χρήστες μπορούν να αποσύρουν τη συναίνεση αυτή ανά πάσα στιγμή. Οι εταιρείες δεν έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν υπηρεσίες σε χρήστες, που δεν συναινούν στη συλλογή των δεδομένων τους- εκτός και εάν τα δεδομένα αυτά είναι απολύτως απαραίτητα για τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα. 

Ο νέος νόμος έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία το Πεκίνο εντείνει την πίεση στους τεχνολογικούς κολοσσούς και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας. Δεν είναι όμως μόνο η Κίνα που προσπαθεί να βάλει φρένο σε αυτό το πεδίο. Πλήθος ανάλογων προσπαθειών έχουμε τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο, με πιο χαρακτηριστική αυτή του GDPR στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC



Money Review