Το πρωί τελέστηκε στη Λευκωσία τρισάγιο και επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή, προσκλητήριο και κατάθεση στεφάνων, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και άλλων αξιωματούχων και πολιτών.

Στεφάνι μεταξύ άλλων κατέθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής. Ο κ. Παναγιωτόπουλος έστειλε μηνύματα στήριξης και συμπαράταξης της Ελλάδας έναντι οποιασδήποτε απειλής για την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων.

Παρόντες και ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης σε ανάρτησή του στο twitter αναφέρει ότι η εισβολή από την Τουρκία στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974, συνεχίζει να αποτελεί πρόκληση κατά των θεμελιωδών αξιών και της παγκόσμιας κοινότητας. «Προσηλωμένοι στο Διεθνές Δίκαιο, συνεχίζουμε τον αγώνα», αναφέρει ο Κύπριος Πρόεδρος.

Η εισβολή από την Τουρκία στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974, συνεχίζει να αποτελεί πρόκληση κατά των θεμελιωδών αξιών και της παγκόσμιας κοινότητας.Προσηλωμένοι στο Διεθνές Δίκαιο, συνεχίζουμε τον αγώνα. pic.twitter.com/cWLEyO8rJX— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) July 20, 2021

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε ότι βρίσκεται στην Κύπρο για να αποτίσει με βαθύτατο σεβασμό και εθνική συγκίνηση φόρο τιμής στους ήρωες, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση της Κύπρου κατά την εισβολή.

Τόνισε την παρουσία του επικεφαλής της ηγεσίας των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων λέγοντας ότι αυτή η παρουσία και των δύο στο νησί είναι εξόχως συμβολική και καταδεικνύει ότι είμαστε δίπλα στην Κύπρο.

Δεν ξεχνάμε. Θυμόμαστε. 47 χρόνια μετά την εισβολή του “Αττίλα” είμαστε εκεί και τιμάμε τους ήρωες που χάθηκαν κατά την Τουρκική επίθεση.#Κύπρος #Δεν_ξεχνώ pic.twitter.com/lH59vZtcrr— N Panagiotopoulos (@npanagioto) July 20, 2021

Η Ελλάδα, είπε, υποκλίνεται στη μνήμη όλων των τέκνων του ελληνισμού που με γενναιότητα, ηρωισμό και αυτοθυσία αγωνίστηκαν για το ύψιστο ιδανικό της ελευθερίας και σήμερα τιμούμε τους νεκρούς, τους τραυματίες τους αγνοούμενους και τους μαχητές που αντιστάθηκαν με αυταπάρνηση ενάντια στον εισβολέα και αντιμετώπισαν την ωμότητα και τις θηριωδίες του Αττίλα για να παραμείνει η Κύπρος ελεύθερη.

«Η Ελλάδα βρίσκονταν, βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κύπρου στο δίκαιο αγώνα της για τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής, αλλά και των συνεπειών της του ξεριζωμού δηλαδή χιλιάδων από τις αρχέγονες εστίες τους και τον σφετερισμό περιουσιών των Ελλήνων της Κύπρου. Κοινός στόχος μας είναι η εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και αποδεκτής λύσης του Κυπριακού, χωρίς παρεκκλίσεις από διεθνείς και ευρωπαϊκές αρχές και αξίες με πλήρη κυριαρχία, ανεξαρτησία και πλήρη εδαφική ακεραιότητα», ανέφερε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα τηρεί αταλάντευτη στάση και έχει οικοδομήσει εθνική στρατηγική άμυνας και ασφάλειας με προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της απρόσκοπτης άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

«Ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα εμβαθύνουμε περαιτέρω την διμερή αμυντική συνεργασία μας με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της αδελφικής και στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, επίσης στοχεύουμε στην ανάπτυξη ευρύτερων πολυμερών περιφερειακών συνεργασιών, βαδίζοντας μαζί ως κατεξοχήν παράγοντες ασφάλειας, σταθερότητας και περιφερειακής συνεργασίας και να τονίσω ότι προς τούτους τους εθνικούς σκοπούς η συνεργασία μας με τον ομόλογό μου φίλο Υπουργό είναι εξαιρετική», ανέφερε.

Καταλήγοντας εξέφρασε την περηφάνια όλων για την παρουσία της ΕΛΔΥΚ στη μεγαλόνησο η οποία, είπε, καταδεικνύει με τον πλέον εμβληματικό τρόπο τη συμπαράταξή μας έναντι οποιασδήποτε απειλής για την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων.

Ειδήσεις σήμερα

Μύκονος: Άλλοι για… Σεν Τροπέ, Κάπρι και Ίμπιζα τράβηξαν, άλλοι έμειναν πίσω – «Βουτιά» στα έσοδα από τη διασκέδαση

Νέα «όπλα» στη μάχη κατά της μετάλλαξης Δέλτα: Εμβολιασμοί κατ’ οίκον και αυθημερόν – «Καμπανάκι» για τα νησιά

Φολέγανδρος: Στον ανακριτή σήμερα ο 30χρονος – Ενδείξεις πως ξυλοκόπησε τη Γαρυφαλλιά πριν την ρίξει από τα βράχια

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr