Εκτός Ελλάδας και Ευρώπης παραμένουν οι Αμερικανοί τουρίστες, καθώς η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αρνείται να άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, οι οποίοι αποτρέπουν τη μεγαλύτερη μάζα των πολιτών από το να επισκεφτούν τη χώρα μας και τους υπόλοιπους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ο Λευκός Οίκος δεν γνωρίζει πότε ακριβώς θα υπάρξει άρση των περιορισμών προς τις 26 χώρες – μέλη της Ζώνης Σέγκεν, παρά το γεγονός ότι εδώ και έναν μήνα «τρέχουν» οι εργασίες της ειδικής επιτροπής μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένως ζητήσει την επαναφορά της ταξιδιωτικής ομαλότητας, επικαλούμενη τον υψηλό ρυθμό των εμβολιασμών. Το εν λόγω ζήτημα δε, αναμένεται να απασχολήσει και τη σημερινή συνάντηση της Καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, με τον Αμερικανό πρόεδρο, στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

«Η κατάσταση είναι απελπιστική και ο θυμός αυξάνεται. Ενώ η Ευρώπη έχει χαλαρώσει τους περιορισμούς προς τις ΗΠΑ, οι τελευταίες αρνούνται να το πράξουν» σχολιάζει στο Bloomberg αξιωματούχος των Βρυξελλών.

Το 2019, δηλαδή πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, σχεδόν 1,2 εκατομμύρια Αμερικανοί τουρίστες επισκέφτηκαν την Ελλάδα, αφήνοντας στην οικονομία 1,18 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πέρυσι, ωστόσο, εν μέσω υγειονομικής κρίσης, η ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ ανήλθε σε μόλις 107.000 τουρίστες, με τα έσοδα που μπήκαν στα ελληνικά ταμεία να μην ξεπερνούν τα 86 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη επιδόσεων αντίστοιχες με το 45% των επιπέδων του 2019 τόσο για τις αφίξεις όσο και για τα έσοδα. Ωστόσο, η μετάλλαξη Δέλτα και ο αποκλεισμό της βρετανικής αγοράς για σχεδόν τα 2/3 του Ιουλίου έχει θέσει εν αμφιβόλω τον εν λόγω στόχο.Money Review