Στροφή 180 μοιρών κάνει η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, επιτρέποντας πλέον σε Βρετανούς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, να επισκεφθούν τη Γερμανία χωρίς να χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού επιδημιολογικού Ινστιτούτου «Robert Koch, η κυβέρνηση του Βερολίνου δίνει το πράσινο φως σε Βρετανούς ταξιδιώτες πoυ έχουν κάνει και τις δόσεις του εμβολίου, να μπορούν να περάσουν τα σύνορα και να επισκεφθούν την ατμομηχανή της Ευρωζώνης δίχως να χρειάζεται να μπουν σε αυτοαπομόνωση, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Επιπλέον, η κυβέρνηση του Βερολίνου αποφάσισε να αφαιρέσει από τη λίστα των επικίνδυνων χωρών- λόγω των αυξημένων κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα (ινδική μετάλλαξη)- τις ακόλουθες χώρες εκτός της Βρετανίας: Ινδία, Πορτογαλία, Ρωσία Ινδία και Νεπάλ.

Μετά την επίσημη επίσκεψή της στο Λονδίνο την περασμένη Παρασκευή, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αλλάζει γραμμή πλεύσης καθώς ήταν η χώρα που προσπαθούσε να βάλει «φρένο» στις αφίξεις Βρετανών τουριστών στην Ε.Ε επιχειρώντας να πείσει και τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα, το σχέδιο της Μέρκελ δεν έτυχε υποστήριξης αρκετών χωρών της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον βρετανικό τουρισμό.

Η Μέρκελ είχε δηλώσει επίσης από το Λονδίνο ότι 11 χώρες θα παραμείνουν στη λίστα των «περιοχών μετάλλαξης του ιού » της Γερμανίας, ανάμεσά τους οι Μποτσουάνα, Βραζιλία, Μαλάουι, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Ζάμπια, Ζιμπάμπουε, Νότιο Αφρική και Ουρουγουάη.

Ανακοινώσεις του ινστιτούτου «Robert Koch»

Το επιδημιολογικό Ινστιτούτο «Robert Koch» ανακοίνωσε χτες ότι Βρετανία, Πορτογαλία, Ρωσία, Ινδία και Νεπάλ θα αφαιρεθούν από την κατηγορία υψηλότατου κινδύνου.

Συγκεκριμένα, οι χώρες αυτές μετακινούνται από σήμερα από την κατηγορία υψηλότατου κινδύνου «περιοχών μετάλλαξης ιών», στη δεύτερη υψηλότερη κατηγορία περιοχών «υψηλoύ ρίσκου».

Οι Βρετανοί τουρίστες που θα καταφθάνουν πλέον στη Γερμανία από «περιοχές υψηλού ρίσκου», θα μπορούν να αποφύγουν την καραντίνα εάν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή έχουν αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

Γερμανοί αξιωματούχοι έσπευσαν πάντως να δηλώσουν ότι, οι λίστες θα επανεξεταστούν καθώς στη Γερμανία αυξάνεται το ποσοστό των κρουσμάτων που προκαλούνται από τη μετάλλαξη Δέλτα.

Αν και στη χώρα της Μέρκελ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού είναι πολύ χαμηλός, πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων φέρεται να προκαλείται από την ινδική μετάλλαξη.

Τζόνσον: Τέλος η μάσκα και οι κοινωνικές αποστάσειςαπό τις 19 Ιουλίου

Τα σχέδιά του για την άρση σχεδόν όλων των μέτρων κατά του κορωνοϊού από τις 19 Ιουλίου ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Επιβεβαιώνοντας τις φήμες περί πλήρους κατάργησης των περιορισμών, ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι όλες οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ανοίξουν και πάλι, συμπεριλαμβανομένων και των νυχτερινών κέντρων.

Η 19η Ιουλίου θα σημάνει το τέλος μιας σειράς περιορισμών. Ειδικότερα, καταργούνται οι περιορισμοί για συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπως και η τήρηση του κανόνα του ενός μέτρου στις κοινωνικές αποστάσεις. Τέλος μπαίνει και στη χρήση μάσκας, ωστόσο θα υπάρχει σύσταση για τις περιπτώσεις που ενδείκνυται. Επίσης, δεν είναι υποχρεωτική η τηλεργασία.

Ο κ. Τζόνσον είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί με την ταξιδιωτική βιομηχανία για να μπορούν οι πλήρως εμβολιασμοί να επιστρέφουν από χώρες στην πορτοκαλί ταξιδιωτική λίστα δίχως υποχρέωση απομόνωσης. Δεν προσδιόρισε το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό, αλλά προανήγγειλε ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας.

Τα πιστοποιητικά Covid δεν είναι υποχρεωτικά για την κυβέρνηση, προκειμένου κάποιος να μπει σε κάποιον χώρο. Ωστόσο οι επιχειρηματίες έχουν το δικαίωμα να τα χρησιμοποιήσουν.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκστρατεία εμβολιασμού. Στόχος είναι να επιταχυνθούν τα εμβόλια για τους κάτω των σαράντα ετών, ενώ μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης θα μεσολαβούν 8 και όχι 12 εβδομάδες.

Παράλληλα, οι αρχές θα συνεχίσουν τα τεστ και την ιχνηλάτηση, ωστόσο η κυβέρνηση θέλει να αντικαταστήσει την αυτοαπομόνωση με καθημερινές εξετάσεις.

Παρουσιάζοντας το βήμα 4 του προγράμματος άρσης των μέτρων, ο Βρετανός πρωθυπουργός εξήγησε ότι για να ενεργοποιηθεί θα υπάρξει νέα εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων στις 12 Ιουλίου. Πάντως, ο Τζόνσον δεν απέκλεισε τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, έως και 50.000 ημερησίως. 

Η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να διατηρήσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τις χώρες που βρίσκονται στην κόκκινη λίστα. 

Ειδήσεις σήμερα: 

Συναγερμός για τους εμβολιασμούς: Νέα στρατηγική με σποτ και διευκολύνσεις – Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 15 -17

Ναύπλιο: Kαταστηματάρχες, δικηγόροι και… ΕΛΑΣ εμπόδισαν ελέγχους του ΣΔΟΕ!

Οδύνη για τον θάνατο της μικρής Αναστασίας – Στην Ελλάδα η σορός της

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr