Έντονη ανησυχία για εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα εξέφρασε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης και κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί άμεσα στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Τάχθηκε επίσης υπέρ του άμεσου εμβολιασμού των εφήβων και της επαναφοράς της μάσκας, ενώ εξήγησε γιατί ο ιός χτυπάει πλέον τους νέους. 

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Γραβάνης εξήγησε πως ο ιός πλέον γενετικά προσπαθεί να μολύνει νεότερους ανθρώπους, γιατί οι νέοι είναι ανεμβολίαστοι και γιατί είναι οι πιο κινητικοί. «Ο ιός έχει πολύ μεγάλη λοιμογόνο δράση, 50%-70% μεγαλύτερη από το Α στέλεχος που ήταν της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο ήδη είχε 50% μεγαλύτερη λοιμογόνο δράση από της Κίνας. Αυτό σημαίνει ότι ένας που έχει μολυνθεί από το Δέλτα στέλεχος μολύνει 9 και οι 9 μολύνουν 81. Είναι εκθετικότατη η μόλυνση. Σκεφτείτε τι θα συμβεί τον Σεπτέμβριο που θα ανοίξουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια» είπε χαρακτηριστικά.

«Αν υπάρχει ένας μαθητής ή φοιτητής μέσα στις τάξεις με κορωνοϊό, αυτό θα περάσει ταχύτατα στους υπόλοιπους. Τα σχολεία μπορεί να είναι εστία επώασης του ιού. Στην Κρήτη τα περισσότερα κρούσματα είναι νέοι άνθρωποι και μάλιστα μικρά παιδιά», επισήμανε. 

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, πρέπει οπωσδήποτε η Ελλάδα να προχωρήσει στον εμβολιασμό παιδιών κι εφήβων, είτε από την ηλικία των 12 είτε των 15 ετών, ακολουθώντας τις υπόλοιπες χώρες και πρόσθεσε ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να εμβολιαστούν ταχύτατα. «Η πολιτεία πρέπει σοβαρά να σκεφτεί να προχωρήσει πιο γρήγορα στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ομάδων που έρχονται σε επαφή με μεγάλες ομάδες πολιτών», υπογράμμισε ο κ. Γραβάνης. Τέλος, επισήμανε ότι η απόφαση να βγάλουμε τη μάσκα είναι πρόωρη τονίζοντας ότι «πρέπει να την επαναφέρουμε πιο πυκνά στις δραστηριότητες μας».  
 

Πηγή: skai.gr

 Money Review