Ανοιχτό το ενδεχόμενο τοπικών lockdown σε περιοχες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, άφησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, σημειώνοντας πάντως πως είναι «στο χέρι μας» να αποτραπεί κάτι τέτοιο.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο τρόπος να να μην χρειαστεί είναι το εμβόλιο για να τελειώνουμε με την πανδημία και να μην επιστρέψουμε σε γενικευμένα lockdown. «Είναι στο χέρι μας, υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους» επισήμανε.

«17 μήνες με την πανδημία έχουμε μάθει ότι όλα είναι στο τραπέζι και παίρνεις την απόφαση με τα δεδομένα που έχεις εκείνη τη στιγμή. Με νέα δεδομένα παίρνεις νέες αποφάσεις» σημείωσε για να προσθέσει: «Μην φτάσουμε στο αν θα έχουμε νέα μέτρα, ακόμα τελειώνουμε το τρίτο κύμα. Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας είναι τα καλύτερα που είχαμε εδώ και μήνες και μας οδήγησαν σε συγκεκριμένες αποφάσεις, υπάρχει όμως μια ανησυχία και προετοιμαζόμαστε για τη μετάλλαξη που φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει».

Ο κ. Αρκουμανέας ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή τα μοντέλα δείχνουν ότι μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη, και προφανέστατα και πιθανότατα και στη χώρα μας».

Όπως είπε, «αυτή τη στιγμή η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε εγρήγορση, και υπάρχει μια σχετική ανησυχία επειδή η συγκεκριμένη μετάλλαξη Δέλτα είναι 50 με 60% πιο μεταδοτική, από την Άλφα που είναι η γνωστή που ξέραμε, η βρετανική, που έχει κυριαρχήσει και στη χώρα μας, η οποία με τη σειρά της είναι 50% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό».

Κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να μην ακούν τους κινδυνολόγους αλλά τους ειδικούς. «Οι μη εμβολιασμένοι κινδυνεύουν, οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν» είπε. 

Το ενδεχόμενο κλεισίματος περιοχών σε περίπτωση πανδημικής έκρηξης εξαιτίας της μετάλλαξης άφησε ανοιχτό νωρίτερα και ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. 

Όπως ανέφερε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού είναι πιθανό ήδη να υπάρχει σε περισσότερα μέρη της Ελλάδας, χωρίς ακόμη να έχει γίνει αντιληπτό. «Πιστεύω ότι υπάρχει ινδική μετάλλαξη σε ικανή – ανησυχητική έκταση σε όλα τα μέρη» είπε.

Όσον αφορά τους 18 ασθενείς με κορωνοιό στελέχους Δέλτα στην Κρήτη, σημείωσε πως πρόκειται για πολίτες που δεν είχαν εμβολιαστεί και υπογράμμισε τη σημασία του εμβολιασμού για την καταπολέμηση της πανδημίας δεδομένου μάλιστα ότι η μετάλλαξη εκτιμάται ως 100% πιο μεταδοτική.

Όπως σημείωσε, το στέλεχος Δέλτα είναι 60% πιο μεταδοτικό σε σχέση με την βρετανική μετάλλαξη. «Έχει βρει τον τρόπο να ξεκλειδώσει το ανοσοποιητικό νέων ατόμων και παιδιών» πρόσθεσε.



Money Review