Το 80% των εργοδοτών στην Ελλάδα αναφέρουν δυσκολία στην κάλυψη θέσεων λόγω της έλλειψης ταλέντων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης της ManpowerGroup. Το ποσοστό αυτό αποτελεί ρεκόρ 12ετίας για την Ελλάδα, από την έναρξη της έρευνας το 2008. Σε παγκόσμιο επίπεδο, την ίδια δυσκολία αντιμετωπίζουν σχεδόν 7 στους 10 (69%) εργοδότες, το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη της έρευνας το 2006. 

Όπως σημειώνει η ManpowerGroup η πανδημία έχει επιφέρει την μεγαλύτερη αλλαγή στην ανακατανομή δεξιοτήτων από την εποχή του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Ακόμη και οι δεξιότητες που είχαν μεγαλύτερη ζήτηση στην αρχή της κρίσης είναι διαφορετικές στην παρούσα φάση καθώς και στο μέλλον. Δεν είναι όμως μόνο οι δεξιότητες που σχετίζονται με έναν κλάδο ή έναν τίτλο εργασίας.

Αρκετοί παράγοντες συμβάλλουν στην ενίσχυση του φαινομένου της έλλειψης ταλέντων, συμπεριλαμβανομένων της ανησυχίας για θέματα υγείας και ασφάλειας λόγω της πανδημίας COVID-19, των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σχετικά με την φροντίδα των παιδιών και την ανάγκη τους να ισορροπήσουν την εργασία και την προσωπική ζωή. Ωστόσο – όπως επισημαίνει η ManpowerGroup – ο σημαντικότερος παράγοντας από όλους είναι ο αγώνας για την εξεύρεση ταλέντων με τον σωστό συνδυασμό τεχνικών και προσωπικών δεξιοτήτων. Όλοι αυτοί καθιστούν την αναβάθμιση και τον επαναπροσδιορισμό των δεξιοτήτων επιτακτική ανάγκη για την επιτυχία στο σημερινό περιβάλλον.

Σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το τρίτο τρίμηνο του 2021, οι τέσσερις ρόλοι με την μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης σχετίζονται με τα εξής πεδία:
⦁ Πληροφορική/ Δεδομένα
⦁ Βιομηχανία/ Παραγωγή
⦁ Εφοδιαστική Αλυσίδα/ Επιχειρησιακές Λειτουργίες
⦁ Πωλήσεις/ Μάρκετινγκ

Οι εργοδότες αναζητούν ανθρώπους που δεν διαθέτουν αποκλειστικά τις τεχνικές δεξιότητες (hard skills), αλλά τις προσωπικές (soft skills), οι οποίες απαιτούνται για τις θέσεις. Σε περιόδους γρήγορων μετασχηματισμών και αβεβαιότητας, οι προσωπικές δεξιότητες είναι πιο σημαντικές από ποτέ για τους εργαζόμενους αλλά και τους ηγέτες. Στην πραγματικότητα, αρκετοί εργοδότες ανέφεραν ότι αναζητούν άτομα με δυσεύρετα soft skills που θα μπορούσαν να εκπαιδεύσουν ή να αναβαθμίσουν τις αντίστοιχες τεχνικές δεξιότητες. Οι Έλληνες εργοδότες αποκάλυψαν τις πέντε top προσωπικές δεξιότητες που δύσκολα μπορούν να εντοπίσουν:

⦁ Ηγεσία & Κοινωνική Επιρροή (58%)
⦁ Ανάληψη Πρωτοβουλιών (51%)
⦁ Δημιουργικότητα & Αυθεντικότητα (49%) 
⦁ Κριτική Σκέψη & Ανάλυση (48%)

Επένδυση στο υπάρχον ταλέντο

Σύμφωνα με τη ManpowerGroup, η διακράτηση των ανθρώπων είναι η βέλτιστη οικονομική λύση σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, σε σύγκριση με την διαδικασία πρόσληψης και εκπαίδευσης νέων ανθρώπων. Το κόστος της πρόσληψης είναι 25% υψηλότερο σε σχέση με το κόστος της διακράτησης. «Εάν επενδύσετε στο υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό σας, δεν θα δημιουργήσετε μόνο πιο εξειδικευμένους εργαζόμενους για τον οργανισμό σας, αλλά θα εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα, χωρίς να χρειάζεται να προσλάβετε νέους ανθρώπους στην επιχείρησή σας με την ανάγκη εκπαίδευσής τους. Η επένδυση στους ανθρώπους είναι ένας σημαντικός τρόπος για να παραμείνει ένας οργανισμός ανταγωνιστικός» σημειώνει.

Οι δεξιότητες εξελίσσονται 

Ένας από τους καλύτερους τρόπους, για να διασφαλιστεί αυτή η ευελιξία είναι να υιοθετούν οι εταιρείες το Upskilling, ή να μαθαίνουν συνεχώς νέες δεξιότητες που μπορούν να εφαρμοστούν στην εργασία και να καλύπτουν νέους ρόλους που δημιουργούνται. «Οι δεξιότητες που θα χρειάζονται οι εργαζόμενοι στο μέλλον θα είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με το παρελθόν. Όπως αλλάζει συνεχώς μία επιχείρησή έτσι αλλάζει και ο τρόπος εργασίας. Εξελισσόμαστε συνεχώς και είναι καιρός να ενθαρρύνουμε όλο το ανθρώπινο δυναμικό να ανασυγκροτηθεί και να ασχοληθεί με τη συνεχή μάθηση» αναφέρει η ManpowerGroup.

Καλεί παράλληλα τους εργοδότες να ενθαρρύνουν την απομακρυσμένη εκπαίδευση και υποστηρίξουν τους εργαζόμενους να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους με ευκαιρίες εκπαίδευσης, προσαρμοσμένες στις δεξιότητες που χρειάζεται η επιχείρησή τους. 

Οι ανάγκες των εργαζομένων

Όπως υπογραμμίζει η ManpowerGroup, «oι εργαζόμενοι χρειάζονται εκπαίδευση και κατάρτιση, αλλά περισσότερο αναζητούν ευκαιρίες εκμάθησης μέσα από ρόλους ανάθεσης εκ περιτροπής (rotational assignments), εκπαίδευση πάνω στην εργασία (on the job), συμμετοχή σε έργα με διαφορετικές ομάδες. Αναζητούν εργασία που προσφέρει ποικιλία, διευρύνει την εμπειρία τους και χτίζει γνώσεις και δεξιότητες. Θέλουν να αναπτυχθούν και να κερδίσουν περισσότερα. Συνειδητοποιούν ότι χρειάζονται μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε αυτόν τον ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο της απασχόλησης».

«Για να προσφέρουν πρόκληση και ευκαιρίες, ώστε οι άνθρωποι να επιτύχουν και να παραμείνουν στη θέση εργασίας τους, οι μάνατζερς οφείλουν να κατανοήσουν τις δεξιότητες, τις δυνατότητες και τις επιθυμίες των εργαζομένων. Με την αξιολόγηση, τη διορατικότητα και την κουλτούρα της συνεχούς κατάρτισης και επιμόρφωσης, μπορούν να καθοδηγήσουν άτομα, ώστε να θριαμβεύσουν σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον» εξηγεί η ManpowerGroup.

 



Money Review