Τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό της ΕΝΑΕ ανακοίνωσε η Pyletech Shipyards, αφήνοντας αιχμές για «μεθοδεύσεις» στην προηγούμενη διαδικασία και εκφράζοντας την ελπίδα πως «ο ειδικός διαχειριστής θα έχει διδαχθεί από το διασυρμό, που υπέστη».

Σε ανακοίνωσή της συγκεκριμένα η εταιρεία σημειώνει πως «η Pyletech Shipyards είναι ο μόνος σοβαρός ενδιαφερόμενος» καθώς – όπως αναφέρει – «παρά την επίμονη διασπορά φημών από συγκεκριμένα κέντρα συμφερόντων για δεκάδες δήθεν ενδιαφερομένους, κανείς δεν έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα» εκτός από την ίδια. «Ελπίζουμε ότι ο ειδικός διαχειριστής θα έχει διδαχθεί από το διασυρμό, που υπέστη την προηγούμενη φορά, όπου παράτεινε την προθεσμία του διαγωνισμού για να ‘προλάβουν’ οι υποτιθέμενοι επενδυτές και δεν εμφανίστηκε κανείς» προσθέτει στην ανακοίνωσή της.Σημειώνει ακόμη πως ο δεύτερος διαγωνισμός της ΕΝΑΕ (πρώην ναυπηγείο Σκαραμαγκά) «προκηρύχθηκε μετά από αναίτια καθυστέρηση πέντε και πλέον μηνών» ενώ «κατά το διάστημα αυτό, συνεχίστηκε η σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων:

⦁ σε πρόστιμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, 7,2 εκατ. ευρώ για κάθε εξάμηνο μη συμμόρφωσης, τα οποία αθροίζονται στα 110 εκατ. ευρώ, που έχουν καταλογιστεί από το 2012 μέχρι τώρα

⦁ σε επιδοτήσεις 20 εκατ. ευρώ το εξάμηνο από το Πολεμικό Ναυτικό,  για να κρατηθεί το ναυπηγείο ανοιχτό

⦁ σε αμοιβές του ειδικού διαχειριστή».

«Το συγκεκριμένο ναυπηγείο έχει κοστίσει συνολικά στον ελληνικό λαό πάνω από 900 εκατ. ευρώ» αναφέρει και προσθέτει οτι «παραμένουν απλήρωτα τα 9 εκατ. ευρώ για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων».«Ο ειδικός διαχειριστής της ΕΝΑΕ άφησε και πάλι απλήρωτα 9 εκατ. ευρώ (τακτοποίηση αυθαιρέτων) και 1 εκατ. ευρώ (άδεια πυρόσβεσης), τα οποία και θα βαρύνουν τον μελλοντικό αγοραστή. Αν ο επενδυτής δεν τα πληρώσει άμεσα, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει το ναυπηγείο» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της  Pyletech Shipyards.

Η εταιρεία σημειώνει ακόμη πως «στο αθάνατο ελληνικό κράτος το ναυπηγείο λειτουργούσε –επί δεκαετίες– χωρίς να διαθέτει τις απαραίτητες οικοδομικές άδειες». «Με βάση τα παραπάνω, είναι σαφές ότι στον πρώτο διαγωνισμό, στην πραγματικότητα προσφέραμε 25 εκατ. ευρώ (15,1 εκατ. ευρώ το τίμημα συν 10 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα)» τονίζει.Όπως αναφέρει η εταιρεία «το όραμα του Ομίλου North Star και της Pyletech Shipyards είναι να δημιουργήσουν στον Σκαραμαγκά ένα διεθνώς ανταγωνιστικό, δυναμικό και κερδοφόρο ελληνικό ναυπηγείο και τεχνολογικό κέντρο, το οποίο θα εξυπηρετεί τις απαιτήσεις συντήρησης και κατασκευής εμπορικών και πολεμικών σκαφών, θα παράγει εξαγώγιμα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εθνικής άμυνας της Ελλάδας».

«Εξετάζουμε τη συμμετοχή μας στο διαγωνισμό της ΕΤΑΔ»

Η εταιρεία αναφέρεται και στον διαγωνισμό της ΕΤΑΔ ο οποίος – όπως σημειώνει – προκηρύχθηκε με «παρόμοια αναίτια καθυστέρηση».«Στο διάστημα που πέρασε, το στρατόπεδο των προσφύγων παρέμεινε αμετάβλητο καταλαμβάνοντας μέγα μέρος του οικοπέδου. Επίσης, οι διαχειριστές, ορίζουν ξανά τιμή εκκίνησης, μην έχοντας διδαχτεί τίποτε από την άδοξη κατάληξη του πρώτου διαγωνισμού, όπου δεν συμμετείχε κανένας. Αρνούνται τη θεμελιώδη αλήθεια ότι την αξία οποιουδήποτε προς πώληση αγαθού, την καθορίζει η τιμή που προσφέρουν οι αγοραστές και όχι οι επιθυμίες των πωλητών. Η εμμονή στις πρακτικές του παρελθόντος και η καλλιέργεια υπερβολικών προσδοκιών, οδηγούν μόνο σε επιβλαβείς και δαπανηρές –για τη χώρα και την οικονομία– καθυστερήσεις των παραγωγικών επενδύσεων» σημειώνει η Pyletech Shipyards.

Το επενδυτικό σχέδιο της Pyletech Shipyards

Η Pyletech Shipyards σημειώνει πως «είναι ελληνική εταιρεία, αμιγώς ελληνικών συμφερόντων και διαθέτει τη χρηματοοικονομική επάρκεια για να προχωρήσει άμεσα στις επενδύσεις της». Τονίζει ακόμη πως το επενδυτικό σχέδιό της «θα δημιουργήσει χιλιάδες σίγουρες θέσεις εργασίας και θα ξαναζωντανέψει τα ναυπηγεία και ολόκληρη την περιοχή. Επιπλέον, θα δημιουργήσει συνέργειες και θα δώσει δουλειά και σε πλήθος μικρότερων ναυπηγοεπισκευαστικών μονάδων στην ευρύτερη περιοχή». «Η συνολική μας επένδυση θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει περισσότερες από 1.600 άμεσες και 6.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Θα έχει σημαντική πολλαπλασιαστική αξία στην απασχόληση, στα δημόσια έσοδα, στο ΑΕΠ και στην εθνική και τοπική οικονομία. Είναι σαφές ότι όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουν οι επενδύσεις, τόσο περισσότερες νέες δουλειές θα δημιουργούνται και τόσο πιο γρήγορα θα υπάρξουν αποτελέσματα» καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας.

 Money Review