Μικρά κέρδη εμφανίζει στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η συσσώρευση λίγο πάνω από τις 900 μονάδες συνεχίζεται για ακόμη μία ημέρα, ελλείψει ουσιαστικών στηριγμάτων από τις τράπεζες

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο ημίωρο (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,12% και ενισχύεται ανεπαίσθητα στις 903,13 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (902,02 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις τέσσερις μονάδες -από 900,73 έως 904,86 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 9 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί, χάρη στα πακέτα μετοχών που «πέρασαν» στον Τιτάνα. 

Το σκηνικό στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών δεν έχει αλλάξει δραματικά σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, με αποτέλεσμα η αγοραστική ατονία και οι χαμηλοί όγκοι να παραμένουν το βασικό χαρακτηριστικό της συνεδρίασης. 

Ενθαρρυντική είναι βέβαια, η «εικόνα» της Alpha Bank, η οποία ενισχύεται κατά 1% και κινείται άνω του 1,12 ευρώ, εν όψει της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, η οποία όπως όλα δείχνουν θα πραγματοποιηθεί στην τιμή του 1 ευρώ. Ισχυρά κέρδη κατά 4,5% εμφανίζει και η μετοχή της Attica Bank. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Τεχνική Ολυμπιακή συνεχίζει τη θετική πορεία, κερδίζοντας άνω του 3% και διευρύνοντας στο +5% τα κέρδη των τελευταίων 30 ημερών. Όσον αφορά τη μετοχή του Τιτάνα, παρουσιάζει μικρές μεταβολές (+0,5%), εν μέσω των οκτώ διαφορετικών πακέτων που «πέρασαν» στην τιμή των 16,9 ευρώ, δηλαδή κάτω της τρέχουσας αξίας της μετοχής (17,32 ευρώ). 

Στασιμότητα και… road show

Το ελληνικό χρηματιστήριο, όπως καθίσταται σαφές το τελευταίο διάστημα, είναι εγκλωβισμένο σ’ ένα στενό εύρος διακυμάνσεων, το οποίο δεν επιτρέπει την εκδήλωση μιας πειστικής ανοδικής κίνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις, οι ημερήσιες μεταβολές δεν ξεπέρασαν το +/-1%. 

Η εικόνα συσσώρευσης ενισχύεται περαιτέρω από την επενδυτική αδιαφορία, με τους ημερήσιους τζίρους να καθηλώνονται σε χαμηλά επίπεδα πέριξ των 50 εκατ. ευρώ, απέχοντας παρασάγγας από τα υψηλά σημεία των 80 – 90 εκατ. ευρώ των προηγούμενων εβδομάδων. 

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, το γεγονός ότι εν μέσω αυτού του περιβάλλοντος, ο Γενικός Δείκτης έχει καταφέρει να βρίσκεται στις 900 μονάδες αποτελεί ένα θετικό σημάδι, δεδομένου ότι αποφεύχθηκε το σενάριο της ισχυρής διόρθωσης προς τις 800 μονάδες.

Το εν λόγω στοιχείο καθιστά αισιόδοξους τους επενδυτές ότι μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου στις τράπεζες και αφομοιωθεί η προσφορά των νέων μετοχών, η Λεωφόρος Αθηνών θα κινηθεί προς τις αντιστάσεις των 950 μονάδων, λαμβάνοντας ώθηση από τις υποτιμημένες τραπεζικές μετοχές. 

Σήμερα, στο μεταξύ, ξεκινάει και το διαδικτυακό road show του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στη Νέα Υόρκη, με τις διοικήσεις των εισηγμένων να έχουν υψηλές προσδοκίες και να θέτουν ως βασικό στόχο την προσέλκυση νέων ξένων κεφαλαίων.

Ξεχωρίζει η Attica Bank

Ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος έχει ρόλο – κλειδί στη μεσο-μακροπρόθεσμη τάση, παραμένει εγκλωβισμένος στα επίπεδα των 560 μονάδων, καθώς σήμερα κερδίζει μόλις 0,25% και διαμορφώνεται στις 566 μονάδες, με τον τζίρο να μην υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί.

Όπως προαναφέρθηκε, μέχρι στιγμής, ξεχωρίζει η μετοχή της Attica Bank, η οποία ενισχύεται άνω του 4,5%, ενώ θετικά κινείται και η μετοχή της Alpha Bank. Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Eurobank, Eθνική Τράπεζα και Πειραιώς παρουσιάζουν οριακές μεταβολές. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 1,12% 1,122 ευρώ
  • Attica Bank 4,58% 0,16 ευρώ
  • Eurobank 0% 0,7988 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,38% 2,65 ευρώ
  • Πειραιώς 0% 1,53 ευρώ

Μικρό προβάδισμα οι αγοραστές

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (0,15%), οι αγοραστές δείχνουν να διαθέτουν ένα μικρό προβάδισμα έναντι των πωλητών, χάρη κυρίως στις μετοχές των Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα, Mytilineos, ΕΥΔΑΠ και Fourlis, οι οποίες αυξάνονται κατά 1%. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ υποχωρεί κατά 1% και το 1,366 ευρώ, μετά την υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Fitch. Η μετοχή της Aegean, παράλληλα, διολισθαίνει ήπια κατά 0,72%, ενώ η μετοχή των ΕΛΠΕ χάνει μόλις 0,6%.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 47 μετοχές κινούνται ανοδικά, 19 μετοχές παρουσιάζουν απώλειες, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες.  Η κεφαλαιοποίησης της αγοράς διατηρείται σταθερή στα 63,5 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr



Money Review