Καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού επιταχύνονται στην Ευρώπη, αναπτερώνονται οι ελπίδες για καλοκαιρινές διακοπές σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Κρήτη, η Ίμπιζα ή η Κορσική, γράφει σε άρθρο του το «Associated Press».

Tα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι θάνατοι ασθενών από επιπλοκές της νόσου Covid- 19 έχουν αρχίσει πλέον να πέφτουν κατακόρυφα σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο, επισημαίνει σχολιάζοντας τα νέα επιστημονικά δεδομένα.

Το περασμένο φθινόπωρο και τον χειμώνα, η Ευρώπη κατέγραψε μεγάλη αύξηση των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού γεγονός που κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους ενώ οι αρχές πολλών χωρών επέβαλαν κυλιόμενα lockdown και οι μονάδες εντατικής θεραπείας πλημμύρισαν από ασθενείς.

Τώρα όμως υπάρχουν ελπίδες για αναγέννηση της τουριστικής βιομηχανίας που μόνο στην Ισπανία και την Ιταλία αντιπροσωπεύει το 13% του ΑΕΠ τους, το οποίο όμως εξαφανίστηκε μετά την επέλαση της νόσου Covid- 19.

«Δεν μιλάμε για το 2020. Μιλάμε από σήμερα και μετά», δήλωσε ο Tζουλιέλμο Μιάνι, πρόεδρος της πολυτελούς εμπορικής περιοχής Μοντεναπολεόνε στο Μιλάνο.

«Η Ευρώπη κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση των νέων κρουσμάτων και θανάτων COVID-19 αυτήν την εβδομάδα σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον πλανήτη. Είναι γεγονός ότι, περίπου το 44% των Ευρωπαίων ενηλίκων έχουν ήδη κάνει μία δόση εμβολίου κατά του κορωνοιού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων.

Όπως αναφέρει το Associated Press, καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι στη λίστα με τα περισσότερα νέα κρούσματα ανά 100.000 άτομα. Μόνο η Γεωργία, η Λιθουανία και η Σουηδία είναι στις 20 πρώτες.

Ωστόσο, ο κορωνοιός συνεχίζει να επελαύνει στη Νοτιοανατολική Ασία και σε μεγάλο μέρος της Λατινικής Αμερικής και να πλήττει ιδιαίτερα τις Μαλδίβες και τις Σεϋχέλλες αυτήν την εβδομάδα.

Από την πλευρά του, ο Δρ Μάικλ Ράιαν, επικεφαλής σε θέματα Έκτακτων Αναγκών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προειδοποίησε ότι, με την παγκόσμια κατάσταση να παραμένει ακόμη «εύθραυστη και ευμετάβλητη», η Ευρώπη δεν πρέπει να εφησυχάζει.
Η μεγαλύτερη ανησυχία του για την Ευρώπη είναι η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, και ήδη έχει μολύνει αρκετούς Βρετανούς πολίτες.

Η βρετανική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι η ινδική μετάλλαξη των κρουσμάτων αντιπροσωπεύει πλέον το 50% έως το 75% όλων των νέων κρουσμάτων γεγονός που θα μπορούσε να καθυστερήσει τα σχέδια της κυβέρνησης για άρση των υπόλοιπων κοινωνικών περιορισμών στις 21 Ιουνίου.

Η Ελλάδα, γράφει το πρακτορείο, άνοιξε ξανά τις περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες. Περίπου το ένα τρίτο του ελληνικού πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της νόσου Covid.

«Ναι, οι νοσηλείες μειώνονται, ναι, οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις μειώνονται, (αλλά) εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που διακομίζονται στο νοσοκομείο που θα μπορούσαν να είχαν εμβολιαστεί και να μην είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενθαρρύνοντας τους Έλληνες να εμβολιαστούν, αναφέρει το επίμαχο άρθρο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr