Οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία έχουν βελτιωθεί. Ωστόσο η ανάκαμψη θα παραμείνει άνιση και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα επιδημιολογικά δεδομένα και την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει στη νέα έκθεσή του ο ΟΟΣΑ, αναβαθμίζοντας την εκτίμηση για τους ρυθμούς ανάπτυξης τόσο της εφετινής όσο και της επόμενης χρονιάς. 

Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει πλέον ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 5,8% φέτος (έναντι προηγούμενης εκτίημσης για 4,2%) και 4,4% το 2022 (έναντι εκτίμησης για 3,7% τον περασμένο Δεκέμβριο). Καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση διαδραματίζει το «γενναίο» πακέτο στήριξης της οικονομίας στις ΗΠΑ, όπως εξηγεί. Αν και η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα έχει επιστρέψει ήδη στα προ πανδημίας επίπεδα, το πραγματικό παγκόσμιο εισόδοημα θα εξακολουθεί να είναι κατά περίπου 3 τρισ. δολάρια χαμηλότερο στα τέλη του 2022, από τα επίπεδα στα οποία εκτιμάται ότι είχε φτάσει εάν δεν είχαμε την πανδημία. 

Η ταχύτητα της ανάκαμψης ανά τον κόσμο είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ταχύτητα με την οποία προχωράει ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 τονίζει ο Οργανισμός. Υπό τις συνθήκες αυτές υπολογίζει ότι οι ΗΠΑ θα δουν φέτος το ΑΕΠ τους να κάνει «άλμα» 6,9% για να κατεβάσουν ταχύτητα στο 3,6% το 2022. Για τη Βρετανία περιμένει να «τρέξει» με 7,2% φέτος και 5,5% το 2022, ενώ αισθητά χαμηλότερες ταχύτητες «βλέπει» στη ζώνη του ευρώ. Υπολογίζει ότι η νομισματική ένωση των 19 θα αναπτυχθεί με 4,4% το 2021 και 4,3% την επόμενη χρονιά. 

Στην Ευρωζώνη ξεχωρίζουν οι επιδόσεις της Ισπανίας, που προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς 5,9% φέτος για να ανεβάσει ταχύτητα στο 6,3% το 2022. Για τη χώρα μας προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 3,8% το 2021 και 5% το 2022. 

oosa-anevazei-ton-pichy-gia-tin-pagkosmia-oikonomia0



Money Review