«Απολύτως απαράδεκτες» και «επικίνδυνες» για τη διεθνή σταθερότητα, χαρακτήρισε τις ανισότητες στην κατανομή των εμβολίων κατά της Covid-19 ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και ταυτόχρονα προειδοποίησε για τον κίνδυνο οι επιχειρήσεις ανοσοποίησης των πλούσιων χωρών να υπονομευθούν από νέες παραλλαγές που θα εμφανιστούν στον παγκόσμιο Νότο, λόγω έλλειψης εμβολίων.

Θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον θυμό των χωρών που μένουν πίσω, τόνισε ο κ. Γκουτέρες, μιλώντας στη Διεθνή Σύνοδο Global Summit, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, ενώ καταδίκασε τον «εμβολιαστικό εθνικισμό» κάποιων χωρών.

Επικίνδυνος ο θυμός για τις μελλοντικές διεθνείς σχέσεις

Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο από τις μεταλλάξεις, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι είναι «επιτακτικής σημασίας» να διπλασιάσουμε την παραγωγή εμβολίων.

«Πρέπει να έχουμε δίκαιη κατανομή και σήμερα βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από αυτό το σημείο».

Οι άνθρωποι στη Λατινική Αμερική και στην Αφρική «αισθάνονται ότι τους αφήνουμε πίσω κι αυτό θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες για την παγκόσμια σταθερότητα. Αυτός ο θυμός μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνος σε σχέση με τις μελλοντικές διεθνείς σχέσεις», προειδοποίησε ο κ. Γκουτέρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο