Σημαντική άνοδος καταγράφηκε χθες Πέμπτη στο χρηματιστήριο της Wall Street, στη Νέα Υόρκη, μετά από τρεις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, με το σύνολο των επιμέρους βασικών δεικτών να βρίσκεται στο πράσινο.

Αμβλύνθηκαν οι ανησυχίες

Οι ανησυχίες για τις πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία, που πυροδότησαν τις ρευστοποιήσεις τις προηγούμενες ημέρες, αμβλύνθηκαν από τα ευνοϊκά στοιχεία για την αγορά εργασίας, αλλά και τις διαβεβαιώσεις στελεχών της FED και της αμερικανικής κυβέρνησης ότι οι αυξήσεις στις τιμές είναι παροδικές.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 433,79 μονάδες, ή 1,21%, στις 34,021,45 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,2% για να τερματίσει την ημέρα στις 4.112,50. μονάδες. Με εξαίρεση την ενέργεια, κάθε κλάδος έκλεισε σε θετικό έδαφος.

Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq αυξήθηκε κατά 0,7%, στις 13.124,99 μονάδες, με τις μετοχές της Apple και της Microsoft να ανακάμπτουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 1,5%.

Σε ελεύθερη πτώση

Προχθές Τετάρτη, η Wall Street βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση, με όλους τους βασικούς δείκτες να κλείνουν με απώλειες πάνω από 2%, αντιδρώντας στο σοκ της εκτίναξης του δείκτη τιμών καταναλωτή στο υψηλότερο σημείο εδώ και 13 χρόνια, εξέλιξη που φούντωσε την ανησυχία για τη στάση της Fed και τα επόμενα βήματά της στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής.

Τα στοιχεία του δείκτη τιμών παραγωγού, που δημοσιεύτηκαν χθες Πέμπτη, ήταν επίσης αρνητικά καθώς ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 6,2% σε ετήσια βάση, όμως η αγορά έλαβε ενθαρρυντικό σήμα από τη σημαντική μείωση των αιτήσεων παροχής επιδόματος ανεργίας, που έφτασαν τις 473 χιλιάδες από τις 490 χιλιάδες που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ομαλοποίηση της αγοράς των καυσίμων

Ενθαρρυντική ήταν και η προοπτική ομαλοποίησης της κατάστασης στην αγορά των καυσίμων, μετά την είδηση πως η Colonial κατάφερε να θέσει και πάλι σε λειτουργία μέρος του δικτύου της, ξεκινώντας από τον κεντρικό αγωγό προς την ανατολική ακτή.

Τις προηγούμενες ημέρες, οι εικόνες πανικού με τις ουρές αυτοκινήτων έξω από άδεια πρατήρια είχαν προκαλέσει προβληματισμό, μαζί βέβαια με την εκτίναξη της τιμής της βενζίνης πάνω από το όριο των 3 δολαρίων το γαλόνι που ενέτεινε τις πληθωριστικές πιέσεις.

Πηγή: ot.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο