Στο φουλ μπαίνουν οι «μηχανές» μία εβδομάδα πριν από την επίσημη επανεκκίνηση του τουρισμού, με την κυβέρνηση να δηλώνει αισιόδοξη για το καλοκαίρι, ποντάροντας στη «δίψα» για ταξίδια και την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος. Το αν η αισιοδοξία αυτή θα επιβεβαιωθεί και το αν η χώρα θα ξαναμπεί δυναμικά στον τουριστικό χάρτη μένει να φανεί στην πράξη, καθώς οι όποιες προγνώσεις εν όψει του ανοίγματος μοιάζουν ριψοκίνδυνες. Κι αυτό γιατί τα μηνύματα στην τελική ευθεία για το άνοιγμα είναι ανάμεικτα και δεν επιτρέπουν ασφαλείς εκτιμήσεις.

Την περασμένη Παρασκευή ήρθε η «ψυχρολουσία» από τη Βρετανία που άφησε την Ελλάδα εκτός της «πράσινης λίστας» για τα ταξίδια, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, καθώς ο κατάλογος θα αναθεωρείται κάθε τρεις εβδομάδες. Έτσι όσοι θελήσουν να επισκεφθούν την Ελλάδα θα πρέπει επιστρέφοντας να τεθούν σε υποχρεωτική καραντίνα 10 ημερών, εξέλιξη που θα έχει αντίκτυπο στις αφίξεις κατά την έναρξη της σεζόν, αν αναλογιστεί κανείς τη βαρύτητα που έχει για την εγχώρια τουριστική βιομηχανία η βρετανική αγορά.

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και μία σειρά από αστάθμητους παράγοντες, όπως η διάρκεια και ο βαθμός της διατήρησης των περιοριστικών μέτρων παγκοσμίως, η οικονομική αβεβαιότητα λόγω της πανδημικής κρίσης και ο κίνδυνος αναζωπύρωσης των κρουσμάτων λόγω και των μεταλλάξεων του ιού.  

Από την άλλη πλευρά, δεν λείπουν και τα καλά νέα για τον τουρισμό, που μπορεί να καταστήσουν εφικτό τον στόχο της ανάκτησης του 40%- 50% της τουριστικής δραστηριότητας του 2019. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι προβλέψεις που προκύπτουν από επιβεβαιωμένα εισιτήρια για ταξίδια από τη Βρετανία προς την Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο δείχνουν αύξηση 12% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. Την ίδια ώρα καλλιεργούνται βάσιμες προσδοκίες για εισροή ξένων ταξιδιωτών από την ανατολική Ευρώπη και ειδικότερα τη Ρωσία και την Πολωνία. Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης επέστρεψε από το ταξίδι του στη Βαρσοβία έχοντας καταγράψει «έντονο ενδιαφέρον» για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, το οποίο επισφραγίστηκε με μία συμφωνία με την LOT, τον εθνικό αερομεταφορέα της Πολωνίας, για τρεις νέες πτήσεις προς την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Θεοχάρης είχε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα συνάντηση με τον Τόμας Μπαράις, υφυπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, υπεύθυνο για θέματα τουρισμού, από τον οποίο πήρε τη διαβεβαίωση ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο της άρσης του μέτρου της υποχρεωτικής καραντίνας για τους εμβολιασμένους Γερμανούς τουρίστες οι οποίοι επιστρέφουν από την Ελλάδα. Όπως σημείωσε ο κ. Θεοχάρης «η προοπτική χαλάρωσης των προϋποθέσεων επανόδου των Γερμανών τουριστών στη χώρα τους, αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά την απόφασή τους να ταξιδέψουν στην Ελλάδα».

Στη Γερμανία ο υπουργός Τουρισμού είχε και συναντήσεις με κορυφαία στελέχη της TUI Group, η οποία ξεκινά τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα από τις 14 και 15 Μαῒου με πτήσεις προς τα αεροδρόμια Ηρακλείου, Αράξου, Κέρκυρας, Ρόδου και Κω. Βάσει των μέχρι στιγμής κρατήσεων, οι άνθρωποι της TUI εκτιμούν ότι η Ελλάδα αναμένεται να έχει την καλύτερη καλοκαιρινή επίδοση, μαζί με την Ισπανία και την Κύπρο.

Παράλληλα με τον συντονισμό για το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό να βρίσκεται σε εξέλιξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο κ. Θεοχάρης εκτίμησε πως «καθώς θα περνούν οι εβδομάδες, η κατάσταση θα γίνεται ολοένα και καλύτερη για τον τουρισμό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο».

Την αναγκαιότητα να προχωρήσει η εφαρμογή του πράσινου πιστοποιητικού και να αρθούν οι υπερβολικοί περιορισμοί στα ταξίδια υπογράμμισε χθες και ο Έλληνας πρωθυπουργός, από το Πόρτο. «Όλοι συμφωνούν ότι το καλοκαίρι πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτα. Για μας αυτό σημαίνει όχι σε υπερβολικούς περιορισμούς κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών στις χώρες τους» σημείωσε.

moneyreview.gr



Money Review