Ύστερα από τη χθεσινή «ναυμαχία» στη Μάγχη με τους Γάλλους και τους Βρετανούς να κάνουν επίδειξη των ναυτικών τους δυνάμεων με αφορμή τη κόντρα για τα γαλλικά αλιευτικά δικαιώματα στη μετά Brexit εποχή, οι Γάλλοι ψαράδες κάνουν ένα βήμα παραπέρα: απειλούν να μπλοκάρουν το Καλαί παρά το γεγονός ότι, τις τελευταίες ώρες, υπήρξε αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Τα δύο πλοία του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού που είχαν σταλεί χθες στο νησί Τζέρσεϊ επιστρέψουν στο λιμάνι τους, στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού αποχώρησαν τα γαλλικά αλιευτικά, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί εκεί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους νέους κανόνες αλιείας μετά το Brexit.

Βίντεο: Γαλλικό αλιευτικό πέφτει πάνω σε βρετανικό σκάφος έξω από το  Τζέρσεϊ την Πέμπτη

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που τα γαλλικά αλιευτικά έφυγαν από τα νερά του Τζέρσεϊ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ντάουνινγκ Στριτ. «Η κατάσταση έχει επιλυθεί προς το παρόν, τα περιπολικά σκάφη του Βασιλικού Ναυτικού ετοιμάζονται να επιστρέψουν στο λιμάνι τους στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης τόνισε ότι το Λονδίνο παραμένει σε κατάσταση επιφυλακής και θα παράσχει όποια βοήθεια ζητηθεί από τις αρχές του Τζέρσεϊ.

Όμως, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, οι βασικές εμπορικές διαδρομές στη μετά Brexit εποχή βρίσκονται στη λίστα με τους στόχους των Γάλλων ψαράδων ύστερα από την αποστολή δυο πολεμικών πλοίων του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού στη νήσο Τζέρσει.

Οι Γάλλοι ψαράδες τρίζουν τα δόντια στους Βρετανούς

Οι Γάλλοι ψαράδες προειδοποιούν ότι θα σταματήσουν την είσοδο βρετανικών εμπορευμάτων στην ΕΕ, εκτός εάν επιτραπεί η αλιεία σε όλες τις τράτες τους στα ύδατα του Τζέρσεϊ.

Το νησί αυτό βρίσκεται ανοιχτά των γαλλικών ακτών της Νορμανδίας και αποτελεί ημιαυτόνομη επικράτεια υπό την προστασία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αρμοδιότητα των αρχών του είναι η έκδοση αδειών αλιείας στα νερά της περιοχής τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους Γάλλους ψαράδες.

Όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα, υπάρχουν φήμες ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Μπόρις Τζόνσον και του Εμανουέλ Μακρόν για την κρίση στη Μάγχη , αν και από την πλευρά της η Ντάουνινγκ Στριτ δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.

Πάντως, ο Ολιβέ Λεπέτρ, πρόεδρος της επιτροπής αλιείας της Βόρειας Γαλλίας, επισημαίνει:
«Οι ψαράδες υποστηρίζουν :«Αν δεν πάρουμε αυτό που θέλουμε, θα πάμε και θα μπλοκάρουμε το Καλαί».

Ο ίδιος τόνισε ότι η γαλλική διαμαρτυρία στο Τζέρσει ήταν έντονη και ότι η Κομισιόν θα έπρεπε να κινητοποιηθεί και να απειλήσει με αντίποινα την Βρετανία εάν δεν τηρηθούν οι κανονισμοί που προβλέπονται στη συμφωνία του Brexit .

«Οι Βρετανοί εμποδίζουν τα σκάφη μας με κάθε δυνατό τρόπο», τόνισε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι, η Γαλλία απείλησε τη Βρετανία με διακοπή της ροής ηλεκτρικού ρεύματος προς το βρετανικό νησί Τζέρσεϊ, το οποίο βρίσκεται στα θαλάσσια ύδατα μεταξύ των δύο χωρών, σε μια κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Παρισίων και Λονδίνου για τα δικαιώματα των αλιέων στη μετά Brexit εποχή. Η Βρετανία επέκρινε τη γαλλική απειλή.

Χθες, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έστειλε στην περιοχή δύο πολεμικά πλοία για να παρακολουθεί τα δύο βρετανικά πολεμικά πλοία του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού που είχε στείλει ο Τζόνσον και εξοπλισμένα με σύγχρονα οπλικά συστήματα.

Στο μεταξύ, περίπου 100 γαλλικά αλιευτικά σκάφη κατέπλευσαν χθες το λιμάνι του Τζέρσεϊ στο πλαίσιο διαμαρτυρίας ενάντια στους νέους κανόνες, όπως δήλωσε ο αρχηγός της αλιείας για την περιοχή της Νορμανδίας, Ντιμιτρί Ρογκόφ.

Νωρίτερα, η Γαλλίδα υπουργός Θαλασσών της Γαλλίας, Ανίκ Ζιραντέν είπε ότι «αηδίασε» όταν έμαθε ότι οι αρχές του Τζέρσεϊ είχαν εκδώσει 41 άδειες με μονομερώς επιβαλλόμενους όρους, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που θα μπορούσαν να περάσουν τα γαλλικά αλιευτικά σκάφη στα ύδατά του.

«Στη συμφωνία (Brexit) υπάρχουν αντίποινα. Λοιπόν, είμαστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουμε», είπε μιλώντας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

«Όσον αφορά το Τζέρσεϊ, σας υπενθυμίζω την παράδοση ηλεκτρικού ρεύματος κατά μήκος υποβρύχιων καλωδίων… Ακόμα κι αν είναι λυπηρό, θα το κάνουμε αν πρέπει».

Ειδήσεις σήμερα: 

Άνοιγμα Πολιτισμού: Τι θα αποφασίσουν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι για συναυλίες, θέατρα και μουσεία

Αναστολές Μαΐου: Ποιοι κλάδοι μένουν εκτός και για ποιους ισχύουν αυστηρά κριτήρια -Δείτε τους νέους ΚΑΔ

Lockdown: Οδηγός άρσης των μέτρων – Οι ημερομηνίες για παραλίες, σχολεία και Πολιτισμό

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr