Μήνυμα στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας βρήκαν οι υπάλληλοι της Google. Σε αυτό ο Σούνταρ Πιτσάι τους παροτρύνει να επιστρέψουν στο γραφείο για τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα, καθώς χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας. 

Ο διαδικτυακός κολοσσός άρχισε να ανοίγει και πάλι τα γραφεία του τον Απρίλιο και τώρα παρουσιάζει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς οραματίζεται το νέο υβριδικό μοντέλο, που συνδυάζει την παρουσία στο γραφείο με την εξ αποστάσεως εργασίας. Σε αντίθεση με το Twitter που έχει ξεκαθαρίσει ότι οι υπάλληλοί του μπορούν να συνεχίσουν την τηλεργασία «για πάντα» και ενώ το Facebook επίσης επιτρέπει ακόμη σε όσους το επιθυμούν να εργάζονται αποκλειστικά από το σπίτι, η Google όπως φαίνεται προσπαθεί να πείσει τους εργαζομένους να επιστρέψουν στο γραφείο. 

Η Google ήταν μία από τις πρώτες επιχειρήσεις που επέτρεψαν την τηλεργασία κατά την πανδημία και έχει επισημάνει πως όσοι το επιθυμούν μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται εξ αποστάσεως έως τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο στο email του ο Πιντσάι εξηγεί τα οφέλη της φυσικής παρουσίας στο γραφείο και της απευθείας αλληλεπίδρασης μεταξύ των συναδέλφων. «Για περισσότερο από 20 χρόνια οι υπάλληλοί μας έρχονται στο γραφείο για να λύσουν ενδιαφέροντα προβλήματα- πίνοντας τον καφέ τους, σε έναν λευκό πίνακα, ακόμη και σε ένα παιχνίδι βόλεϊ ή κρίκετ με τους συναδέλφους τους»

Σημειώνει δε ότι σε περιοχές όπου έχει ήδη επιτραπεί το άνοιγμα των γραφείων, «έχουμε δει το 60% των Googlers να επιλέγουν να επιστρέψουν». Αυτό δεν σημαίνει ότι η Google περιμένει από τους πάντες να επιστρέψουν. Όπως εξηγεί ο Πιντσάι στο email, που περιήλθε στην κατοχή του BBC, υπολογίζει ότι το 60% του προσωπικού θα είναι κανονικά στο γραφείο του, ένα 20% σε «νέες εγκαταστάσεις γραφείων», ενώ το 20% θα συνεχίσει να εργάζεται από το σπίτι για κάποιες ημέρες. Σημειώνει δε ότι οι ομάδες θα μπορούν να συναντιούνται στο γραφείο για να δουλέψουν μαζί από κοντά «περίπου τρεις φορές την εβδομάδα, όποτε τους βολεύει καλύτερα». Κάποιες ομάδες, ωστόσο «θα πρέπει να είναι πιο συχνά στο γραφείο εξαιτίας της φύσης της δουλειάς τους». 

moneyreview.gr 



Money Review