Πάσχα στην «καρδιά« του Αιγαίου, τον Αϊ Στράτη με τους 200 ακρίτες κατοίκους του, επέλεξε να κάνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στέλνοντας «προς όλους τους Έλληνες ένα μήνυμα αισιοδοξίας, υπερηφάνειας και αποφασιστικότητας».

Την ίδια ώρα, μάλιστα, ξεκαθάρισε προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα «επιθυμεί ειρηνική συνεργασία και καλές σχέσεις με τους γείτονές της». «Δεν απειλεί κανέναν, αλλά και δεν δέχεται απαράδεκτες διεκδικήσεις και απειλές από κανέναν».

Προτού μεταβεί στον ακριτικό νησί, η κυρία Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε τη Λήμνο, όπου συναντήθηκε με ιπταμένους και τεχνικούς των αεροσκαφών F-16, τα οποία εδρεύουν στο νησί, και των ελικοπτέρων Super Puma, τα οποία πραγματοποιούν έρευνες και διασώσεις στο Αιγαίο.

Αφού ευχήθηκε σε όλους «καλό Πάσχα», εξήρε «το υψηλό αίσθημα ευθύνης, το φρόνημα και την αποφασιστικότητα που διακατέχει τα πληρώματα επιφυλακής, ιπτάμενους και τεχνικούς, καθώς και το προσωπικό της 130ης Σμηναρχίας Μάχης».

«Είναι όλοι αυτοί που, αγνοώντας κούραση και προσωπικό κόστος, υπερασπίζονται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Όλοι που, με πίστη, μαχητικότητα και συνέπεια, αποδεικνύουν ότι μπορούμε να υπερβούμε κάθε πρόκληση και κάθε κίνδυνο».

Η Ελλάδα ούτε απειλεί, ούτε απειλείται

Σε δήλωση της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως «η Ελλάδα, ένα σύγχρονο κράτος στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, ενδυναμώνει τις συμμαχίες της, σέβεται το διεθνές δίκαιο και επιθυμεί ειρηνική συνεργασία και καλές σχέσεις με τους γείτονές της. Δεν απειλεί κανέναν, αλλά και δεν δέχεται απαράδεκτες διεκδικήσεις και απειλές από κανέναν».

Και η καλύτερη απόδειξη γι’ αυτό, συνέχισε απευθυνόμενοι στα πληρώματα των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων, «είστε εσείς, οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων μας Δυνάμεων, οι εγγυητές της ειρήνης και της ασφάλειας στα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα».

Στο μνημείο του Υποσμηναγού Σιαλμά

Στη συνέχεια, η κυρία Σακελλαροπούλου μετέβη με πτήση ελικοπτέρου στον Αϊ Στράτη. Πρώτος συμβολικός σταθμός ήταν το Ακρωτήριο Σιαλμά (τέως Τρυπητή), όπου βρίσκεται το μνημείο του Υποσμηναγού Νικόλαου Σιαλμά, «του πρώτου νεκρού πιλότου της Πολεμικής μας Αεροπορίας σε αερομαχία στο Αιγαίο».

Καταθέτοντας στεφάνι, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποκλίθηκε με συγκίνηση «στη μνήμη του 27χρονου Υποσμηναγού που στις 18 Ιουνίου 1992, έχασε τη ζωή του εδώ, στη θαλάσσια περιοχή του Αϊ Στράτη, υπερασπιζόμενος τον εθνικό μας εναέριο χώρο από τουρκικά αεροσκάφη».

«Η ηρωική πράξη του υποσμηναγού δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Η πατρίδα τον ευγνωμονεί. Όπως ευγνωμονεί και όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που με αυταπάρνηση και αυτοθυσία διασφαλίζουν καθημερινά την ακεραιότητα των συνόρων μας».

moneyreview.grMoney Review