Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Κίνα, με σπουδές στη Βρετανία, η Chloe Zao αισθανόταν πάντα outsider στον κόσμο του Χόλιγουντ. Έγραψε ιστορία ως η πρώτη έγχρωμη γυναίκα- και μόλις η δεύτερη γυναίκα συνολικά- που κέρδισε βραβείο σκηνοθεσίας στα Όσκαρ. Το τρίτο της έργο μεγάλου μήκους, το Nomadland, ήταν ο μεγάλος θριαμβευτής, αποσπώντας και το βραβείο καλύτερης ταινίας. 

Η 39χρονη Zhao γεννήθηκε στο Πεκίνο σε μία οικογένεια με οικονομική άνεση. Ο πατέρας της ήταν επιτυχημένο στέλεχος χαλυβουργίας και η μητριά της, Song Dandan, δημοφιλής κωμική ηθοποιός. 

Παραλαμβάνοντας το βραβείο είπε: «Σκεφτόμουν πολύ τελευταία πως έχω καταφέρει να συνεχίζω όταν τα πράγματα είναι δύσκολα. Νομίζω ότι έχει να κάνει με κάτι που έμαθα όταν ήμουν παιδί. Όταν μεγάλωνα στην Κίνα, ο μπαμπάς μου και εγώ παίζαμε ένα παιχνίδι. Απομνημονεύαμε κλασικά κινεζικά ποιήματα και ολόκληρμα κείμενα και προσπαθούσαμε να συμπληρώσει ο ένας τη φράση του άλλου. Υπάρχει ένα που θυμάμαι με πολλή αγάπη. Η πρώτη φράση λέει «οι άνθρωποι όταν γεννιούνται είναι εγγενώς καλοί». Αυτή η φράση, όπως είπε, είχε μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή της. «Ακόμη και εάν μερικές φορές το αντίθετο φαίνεται να ισχύει, πάντα προσπαθούσα να βρω το καλό στους ανθρώπους που συναντούσα, όπου και εάν πήγαινα στον κόσμο». 

Η Zhao  δυσκολεύθηκε τα πρώτα της χρόνια στην Αγγλία. Μετακόμισε στο Μπράιτον σε ηλικία μόλις 14 ετών και γνώριζε ελάχιστα αγγλικά. Ωστόσο ήταν ένα παιδί που δεν το έβαζε κάτω, όπως θυμάται η καθηγήτριά της Alison Witherz στο Brighton College, το σχολικό οικοτροφείο στο οποίο οι γονείς της την έστειλαν. «Λάτρευε τις προκλήσεις, αλλά με ωραίο τρόπο. Ήρθε σε μία διαφορετική χώρα, με διαφορετική κουλτούρα και πάντα είχε απορίες για τα όσα έβλεπε γύρω της. Αλλά είχε θέληση να μάθει. Ήταν πραγματικά πολύ έξυπνη» λέει στο BBC.

Την Αγγλία την αγάπησε πολύ. Πιο περίεργη ήταν η σχέση της με την πατρίδα της την Κίνα, ειδικά από το 2013 και έπειτα όταν σε μία συνέντευξή της είπε πως «υπήρχαν ψέματα παντού» κατά την παιδική της ηλικία. «Πολλές από τις πληροφορίες που ελάμβανα όταν ήμουν πιο μικρή δεν ήταν αληθείς. Επαναστάτησα απέναντι στην οικογένειά μου και το περιβάλλον μου» είχε πει. 

Εκείνα τα σχόλιά της ήταν που έκαναν τις κινεζικές αρχές να λογοκρίνουν τις αναφορές στο Nomadland στα social media. Το τελευταίο διάστημα υπήρχαν και έντονες αμφιβολίες για το εάν θα προβληθεί η ταινία στην Κίνα. Τις τελευταίες ώρες μετά την βράβευση ωστόσο τα πράγματα άλλαξαν, με χρήστες στα social media, αλλά και κινεζικά μέσα να την αποκαλούν το «φως της Κίνας». 



Money Review