Μία νέα εκτίναξη των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων θα ταρακουνήσει τις αγορές, με αποτέλεσμα και άλλα hedge funds ή family offices να έχουν την τύχη της Archegos Capital Management του Bill Hwang, προειδοποιεί ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini.

Όπως εξηγεί ο Roubini, που είναι καθηγητής στο Stern School of Business του New York University και πρώην σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης, ο συνδυασμός των πολύ χαμηλών έως αρνητικών επιτοκίων στις ανεπτυγμένες οικονομίες και των δημοσιονομικών πακέτων στήριξης οδηγεί τους επενδυτές να αναλαμβάνουν υπερβολικά ρίσκα. Όπως επισημαίνει, μάλιστα, ο κυκλικά προσαρμοσμένος δείκτης τιμής/κερδών (cyclically adjusted price/earnings) κινείται στα υψηλά που είχαν καταγραφεί το 1929 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

«Βλέπουμε εκτεταμένες φούσκες, ανάληψη ρίσκου και δανεισμό», είπε ο Roubini στην τηλεόραση του Bloomberg. «Πολλοί παίκτες έχουν αναλάβει υπερβολικά πολύ δανεισμό και υπερβολικά πολύ ρίσκο και  κάποιοι από αυτούς θα σκάσουν»,  εκτίμησε.

Ο Roubini, γνωστός και ως «Dr. Doom» για τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του, είναι ένας από τους παράγοντες της αγοράς, όπως ο Scott Minerd της Guggenheim Investments, που προειδοποιούν ότι και άλλα hedge funds θα καταρρεύσουν, όπως συνέβη με το Archegos.

Αφορμή θα μπορούσε να σταθεί μία άνοδος της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου πάνω από το 2% φέτος ή η επιστροφή του πληθωρισμού και η προοπτική ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, εκτίμησε ο Roubini.

Κατά τα άλλα, ο γνωστός οικονομολόγος προέβλεψε ότι το δολάριο θα αποδυναμωθεί σε βάθος χρόνου.

moneyreview.gr 



Money Review