«Οι καινούργιες συνθήκες απαιτούν νέες αποφάσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «δεν μιλάμε για άνοιγμα, αλλά για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων». Πρόσθεσε δε με έμφαση ότι «περισσότερη ελευθερία σημαίνει περισσότερη υπευθυνότητα».

Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου, σε επίπεδο αρχηγών, σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην οικονομία, τόνισε ότι η Δημοκρατία λειτουργεί παρά τις δυσκολίες και πως η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να ενημερώνει τους πολίτες και την εθνική αντιπροσωπεία.

«Θα ευχόμουν οι συνεδριάσεις να είναι λιγότερες, να είχε μπει τελεία στην πανδημία. όμως παντού στον κόσμο ο ιός εμφανίζεται επιθετικός στον επίλογο του», είπε και πρόσθεσε πως «στόχος μας είναι η φετινή άνοιξη να φέρει το αληθινό καλοκαίρι στην ελληνική κοινωνία».

Αναφερόμενος στα διεθνή στοιχεία, προκειμένου -όπως είπε- να συμφωνηθεί ότι η γλώσσα τον αριθμών είναι ο μόνος δρόμος κοινής κατανόησης του πανδημικού φαινομένου, τόνισε πως «σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμός Υγείας η Ελλάδα είναι στην 23η θέση σε απώλειες ανά εκατ. κατοίκων. Αν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε ακόμη 8.000 νεκρούς. Αυτή είναι μια επιτυχία της χώρας».

Αναφορικά με τα μέτρα αναπροσαρμογής, είπε ότι αποφασίστηκε να δοθεί η δυνατότητα των διαδημοτικών μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα ώστε «οι πολίτες να μην συνωστίζονται σε λίγους ανοιχτούς χώρους μιας περιοχής».

Πρόσθεσε δε ότι «αν το μέτρο το διατηρούσαμε για μεγάλο διάστημα θα αποκτούσε ταξικά χαρακτηριστικά».