Δραματικές είναι οι εκτιμήσεις για τον γιατρό και ερευνητή στις ΗΠΑ Γιώργο Παυλάκη, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ένα μικρό άνοιγμα μπορεί να οδηγήσει σε εικόνες αντίστοιχες με αυτές που είδαμε πέρσι στο Μπέργκαμο, ενώ χαρακτήρισε τις επόμενες δύο εβδομάδες «άσχημες».

Ο κ. Παυλάκης μιλώντας στο Open δεν έκρυψε την ανησυχία του για την κορύφωση του τρίτου κύματος στην Ελλάδα, τονίζοντας παράλληλα πως εάν δεν υπήρχαν μέτρα, η χώρα μας θα ήταν «σε επίπεδο διάλυσης τύπου Βραζιλίας».

«Ο Απρίλιος πρέπει να θεωρηθεί χαμένος, είμαστε ακόμη στην κορυφή ενός τεράστιου επιδημικού κύματος, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Και συνέχισε:

«Είμαι επιφυλακτικός για τη σταθεροποίηση. Οι επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι άσχημες, θα έχουμε σκαμπανεβάσματα και αύξηση θανάτων. Είμαστε στην κορυφή του κύματος και δεν θα συνεχίσει να επεκτείνεται τόσο πολύ. Δεν είναι σίγουρο και εξαρτάται και από τη συμπεριφορά του πληθυσμού. Τα μέτρα αποδίδουν γιατί αν δεν υπήρχαν η Ελλάδα θα ήταν σε επίπεδο διάλυσης τύπου Βραζιλίας. Τα μέτρα δουλεύουν στον βαθμό που εφαρμόζονται. Αν μια μειοψηφία τα αγνοεί τότε δεν δουλεύουν τέλεια. Την Ελλάδα την έχει σώσει ένα “τείχος των σωφρόνων” που τηρούν τα μέτρα και έχει έτσι αποφύγει τα χειρότερα».

Ο κ. Παυλάκης εκτίμησε πως τα νέα κύματα της πανδημίας έχουν προκληθεί από τα νέα στελέχη του ιού.

«Η Κρήτη έχει καταληφθεί από το βρετανικό στέλεχος, όπως και περιοχές της Αττικής. Είναι δύσκολο να σταματήσουν τα νέα στελέχη του ιού. Μια μάσκα που φοράμε τη μισή μέρα καλά και τη μισή στο σαγόνι, δεν προστατεύει. Είναι μύθος ότι το έξω μας προστατεύει, θυμάστε το καλοκαίρι πανηγύρια όπου υπήρξε διασπορά του ιού. Κάθε άνοιγμα φέρνει περισσότερες επαφές. Οποιαδήποτε κίνηση, ακόμη και τα κομμωτήρια που άνοιξαν ή μικρές κινήσεις μπορεί να παρεξηγηθούν από μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Περισσότερες επαφές σημαίνει περισσότερες μεταδόσεις του ιού. Προσπαθούμε με έναν παράλογο τρόπο να δούμε ένα λογικό αποτέλεσμα» είπε ο ερευνητής.

Ειδήσεις σήμερα: 

Lockdown: Απρίλιος με άνοιγμα λιανεμπορίου, εστίασης και σχολείων – Όλα τα σενάρια

Μια συγκινητική πρωτοβουλία: Η μπάντα του αμερικανικού στρατού τραγουδά τον «Χορό του Ζαλόγγου»

Ακόμα και πριν τις 14 Μαΐου το άνοιγμα του τουρισμού: Κάλεσμα Θεοχάρη στους ξένους – Πώς θα έρθουν στη χώρα μας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr