Ξεκινά αυτή την ώρα, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών, ο οποίος λαμβάνει χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών (τις οποίες η Αγκυρα επιμένει να μετονομάζει σε «συμβουλευτικές») θα καθίσουν από την ελληνική πλευρά ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού και η διευθύντρια του γραφείου του γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Ιφιγένεια Καναρά και από την τουρκική, ο μόνιμος υφυπουργός Σεντάτ Ονάλ, ο διευθυντής αεροναυτιλιακών του υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτσιγές και ο Μπαρίς Καλκαβάν.

Αύριο ο κ. Ονάλ θα συναντηθεί με τον γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλή Δεμίρη στο πλαίσιο των τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Μέχρι χθες τουλάχιστον, δεν είχε προγραμματιστεί η άφιξη στην Αθήνα του Ιμπραχίμ Καλίν, εκπροσώπου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Η Αθήνα δεν ήθελε σε καμία περίπτωση την προσθήκη ενός προεδρικού «καπέλου» στις συνομιλίες για πολλούς λόγους, κυρίως όμως διότι θα έπρεπε να βρεθεί κάποιος στο επίπεδο του εξ απορρήτων του κ. Ερντογάν. Η προφανής επιλογή θα ήταν βεβαίως η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, όμως και σε αυτή την περίπτωση δύσκολα θα μπορούσε να αποφευχθεί συνάντηση σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο.

Παράλληλα, πέρα από την υπόθεση Καλίν, οι Τούρκοι πιέζουν και για άμεση συνάντηση ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σημειώνεται ότι οι διερευνητικές πραγματοποιούνται σε βαρύ κλίμα καθώς η Τουρκία ανέβασε τους τόνους στέλνοντας ρηματική διακοίνωση σε Ελλάδα, Ισραήλ και Ε.Ε., στην οποία αναφέρει πως πρέπει να ενημερωθεί και να ζητηθεί η έγκρισή της «για έργα που αφορούν περιοχές όπου εκτείνεται η υφαλοκρηπίδα της» και προειδοποιεί για «εύλογα μέτρα».

Η ρηματική διακοίνωση έχει ως αφορμή την προώθηση του έργου ΕuroAsia Interconnector, που αφορά τη διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου, για το οποίο στις 8 Μαρτίου στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε τελετή υπογραφής μνημονίου κατανόησης μεταξύ των τριών χωρών.

Διπλωματικές πηγές στην Αγκυρα αναφέρουν πως το υποθαλάσσιο καλώδιο, σε περιοχή ανάμεσα στην Κύπρο και στην Κρήτη, «περνάει μέσα από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Κι αυτός είναι ο λόγος που η Τουρκία έστειλε ρηματική διακοίνωση μέσω των πρεσβειών των τριών πλευρών στην Αγκυρα.

Διαβάστε επίσης

Νέος γύρος διερευνητικών επαφών σε βαρύ κλίμα