Κανείς δεν περίμενε πριν από περίπου ένα μήνα, όταν η Σοφία Μπεκατώρου έσπαγε τη σιωπή της, αποκαλύπτοντας βιασμό σε ηλικία 21 ετών, όλα όσα θα ακολουθούσαν. Η συγκλονιστική εξομολόγηση από την ελληνίδα Ολυμπιονίκη έδωσε «πάσα» στη Ζέτα Δούκα, η οποία με τη σειρά της πυροδότησε το ελληνικό #MeToo του ελληνικού θεάτρου. Από εκείνο το πρωί όπου η Ζέτα Δούκα άνοιξε την καρδιά της στο MEGA μέχρι σήμερα έχουν συμβεί πολλά, με αποκορύφωμα τη σύλληψη του σκηνοθέτη, Δημήτρη Λιγνάδη το Σάββατο.

Κάθε μέρα που περνάει, κάθε καταγγελία και κάθε αποκάλυψη ρίχνουν φως στη σκοτεινή πλευρά του θεάτρου. Αυτή που κάποιοι άνθρωποι έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να κρύψουν πίσω από τα φανταχτερά φώτα των προβολέων και για πολλά χρόνια το κατάφερναν.

Πρόκειται για ανθρώπους με δύναμη και εξουσία, οι οποίοι αποπειράθηκαν να εκμεταλλευτούν νεανικά όνειρα και φιλοδοξίες. Η θλιβερή παράστασή τους όμως τελειώνει εδώ. Το ποτάμι των αποκαλύψεων πλέον δεν γυρίζει πίσω. Η Δικαιοσύνη έχει αρχίσει να «ξεσκονίζει» τις υποθέσεις, τη στιγμή που ο καλλιτεχνικός -και όχι μόνο- κόσμος, ζητά κάθαρση. Και είμαστε μόνο στην αρχή…

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε με τη σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος σήμερα οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, από τον οποίο ζήτησε και πήρε προθεσμία να απολογηθεί. Αυτό θα συμβεί την Τετάρτη, όπου θα κριθεί το κατά πόσο ο κ. Λιγνάδης θα προφυλακιστεί, ή θα αφεθεί ελεύθερος, έως τη δίκη του.

Μέχρι στιγμής, στη διάθεσή των δικαστικών Αρχών βρίσκονται δυο μηνύσεις και τρεις ιδιαίτερα σημαντικές μαρτυρικές καταθέσεις. Η πρώτη μήνυση κατατέθηκε το πρωϊνό της Παρασκευής 5 Φεβρουαρίου από τον 40χρονο Βασίλη Κ. ο οποίος ισχυρίζεται ότι βιάστηκε από τον Λιγνάδη πριν από 25 χρόνια, όταν δηλαδή ήταν σε ηλικία 15 ετών. Παρότι παραγεγραμμένο το αδίκημα, στη μήνυσή του ο Βασίλης Κ. κατέγραψε μαρτυρίες και από άλλα πρόσωπα τα οποία φέρονται να έπεσαν «θύματα» του Λιγνάδη.

Ένας εξ΄αυτών κλήθηκε και κατέθεσε υπό άκρα μυστικότητα στους εισαγγελέις (κ.κ. Σπυρόπουλο και Στεφανάτο), αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι το 2015 βιάστηκε από τον ηθοποιό-σκηνοθέτη. Η συγκεκριμένη μαρτυρία έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο στην άσκηση ποινικής δίωξης για βιασμό κατ’ εξακολούθηση αλλά και στην έκδοση του εντάλματος σύλληψης. Η δεύτερη μαρτυρία προέρχεται από γυναίκα η οποία μπαινοέβγαινε στο σπίτι του ηθοποιού και κατέθεσε (επί τέσσερις ώρες την Παρασκευή) συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τον τρόπο δράσης του και κυρίως τα ανήλικα (κυρίως) αγόρια αλλά και κορίτσια τα οποία μπαινοέβγαιναν.

Η τρίτη μαρτυρία αφορά τη μήνυση που κατέθεσε την Παρασκευή 25χρονος, σήμερα, άνδρας ο οποίος υποστηρίζει ότι βιάστηκε από τον Λιγνάδη σε ηλικία 14 ετών. Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε την βασιμότητα της μήνυσης, επισημαίνοντας ότι ήταν και εκείνος μέλος νεαρής παρέας την οποία ο σκηνοθέτης κάλεσε σπίτι του, όπου τους πρότεινε να καταναλώσουν ναρκωτικά και αλκοόλ και να συνευρεθούν ερωτικά μεταξύ τους.

Νωρίτερα σήμερα, ο Δημήτρης Λιγνάδης μεταφέρθηκε στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων όπου ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη. Ο ίδιος μέσω του δικηγόρου του, Νίκου Γεωργουλέα, αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία. Μέχρι τότε ο Λιγνάδης θα παραμείνει στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ.

Έρχονται νέες μαρτυρίες

Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για το κακούργημα του βιασμού κατά συρροή για τον Δημήτρη Λιγνάδη και την έκδοση εντάλματος σύλληψης, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται και άλλοι μάρτυρες ή και θύματα να εισφέρουν τη δική τους εμπειρία στη Δικαιοσύνη.

Άνθρωποι που έχουν γνώση της υπόθεσης, αναφέρουν πως σε γραφεία δικηγόρων έχουν φτάσει και άλλες συγκλονιστικές μαρτυρίες από πρόσωπα που συναναστρέφονταν με τον τέως καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, οι οποίες πλέον θα τεθούν το συντομότερο στη διάθεση της 19ης τακτικής ανακρίτριας η οποία διεξάγει τη σχετική έρευνα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα dikastikoreportaz.gr, ένας εξ’ αυτών ο οποίος προθυμοποιείται να καταθέσει ενώπιον των δικαστικών Αρχών φέρεται να είναι ο Χρήστος, ο οποίος σε καταγγελία του στον ΣΕΗ υποστήριξε ότι ο Λιγνάδης επιχείρησε να τον αποπλανήσει στην ηλικία των 14 ετών.

«Σχεδίαζε νέες κακοποιήσεις ανηλίκων»

Την ίδια στιγμή, στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα ο σκεπτικό της έκδοσης εντάλματος σύλληψης για τον Δημήτρη Λιγνάδη. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το ενδεχόμενο διάπραξης νέων αδικημάτων και όχι ο κίνδυνος διαφυγής του, οδήγησαν τις δικαστικές αρχές να δώσουν εντολή για την σύλληψη του.

Όπως ανέφερε το ΑΠΕ – ΜΠΕ περιγράφεται στο ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε χθες σε βάρος του μέχρι πρότινος επικεφαλής του Κρατικού Θεάτρου, οι Εισαγγελείς που ζήτησαν την έκδοση του εντάλματος σύλληψης από την αρμόδια ανακρίτρια αλλά και η ίδια η δικαστική λειτουργός ,επικαλούνται μία βαρύτατη συρροή ειδικών περιστάσεων που κατά την κρίση τους, καθιστούν απαραίτητη την σύλληψη και κράτηση του κατηγορούμενου μέχρι την απολογία του.

Το ένταλμα σύμφωνα με πληροφορίες δεν επικαλείται κίνδυνο διαφυγής του κατηγορούμενου αλλά τον κίνδυνο διάπραξης νέων, μεγάλης απαξίας αδικημάτων, περιγράφοντας μια επιτήδεια και μεθοδευμένη εγκληματική δράση. Ένα modus operandi δηλαδή στην προπαρασκευή και εκτέλεση των πράξεων, αλλά και στην επιλογή θυμάτων, που κατά τις δικαστικές αρχές αναδεικνύει την βαρύτητα της κατηγορίας του βιασμού κατά συρροή που του αποδόθηκε.

Στο ένταλμα αναφέρονται οκτώ λόγοι που αφορούν κυρίως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εγκληματικής δράσης που αποδίδεται στον ηθοποιό- σκηνοθέτη από πραγματικά περιστατικά, αλλά και το εξακολουθητικό της πράξης του βιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, στο ένταλμα σύλληψης αναφέρεται ότι σε βάρος του καλλιτέχνη συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

  • Οι σοβαρές ενδείξεις ενοχής για βιασμό κατά συρροή
  • Η ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία των θυμάτων
  • Ο τρόπος δράσης με μεθοδική και συστηματική προσέγγιση καθώς και με καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης
  • Η εκμετάλλευση της επαγγελματικής ιδιότητας του κατηγορουμένου
  • Η άσκηση βίας, καθώς από τα στοιχεία της δικογραφίας φαίνεται να οδηγούσε τα θύματα του σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας
  • Η εμμονή και η εγκληματική ροπή για πολλά έτη, που διαφαίνεται.
  • Η επιλογή προσώπων από ευάλωτες κατηγορίες με παθόντες επί το πλείστον αλλοδαπούς ανήλικους και τέλος
  • Η ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων ότι έχει σχεδιάσει παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων.

Ο κατηγορούμενος καλείται πλέον με την απολογία που θα δώσει την Τετάρτη το μεσημέρι ενώπιον της ανακρίτριας,να αντικρούσει τόσο την κατηγορία όσο και το νομικό σκεπτικό που οδήγησε στην σύλληψη του και ενδεχομένως τον φέρει αντιμέτωπο με την έκδοση εντάλματος προσωρινής κράτησης.

«Αν μιλήσεις θα σου τινάξω τα μυαλά στον αέρα»

Την ίδια στιγμή, όσο περισσότερα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τόσο περισσότερο πέφτει φως στη δράση του Δημήτρη Λιγνάδη.

Για παράδειγμα, όσον αφορά στη μαρτυρία που αργά το βράδυ της Παρασκευής άνοιξε τον δρόμο για τη σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη και τις ραγδαίες εξελίξεις που ακολούθησαν, πρόκειται για γυναίκα – «κλειδί», η οποία γνώριζε πολλά πρόσωπα και καταστάσεις. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πρόκειται για τη γυναίκα που γνώριζε όσο λίγοι το σκοτεινό του πρόσωπο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εν λόγω γυναίκα γνώρισε τον σκηνοθέτη το 1999, όταν εκείνη ήταν 19 ετών και φοιτούσε σε πανεπιστήμιο μεγάλης επαρχιακής πόλης. Η εν λόγω γυναίκα γοητεύτηκε από εκείνον, τον ερωτεύτηκε και ήρθαν πολύ κοντά.

Μάλιστα, για 19 χρόνια μπαινόβγαινε στο σπίτι του, όπου έβλεπε ανήλικα αγόρια και κορίτσια να πηγαινοέρχονται. Όταν κατάλαβε τι γινόταν αντέδρασε.

Στην κατάθεσή της, η εν λόγω γυναίκα φαίνεται να υποστήριξε πως «το 2016 ου είπα ‘θα πάω στην αστυνομία και θα σε δώσω’. Μου απάντησε ‘αν τολμήσεις να μιλήσεις θα πάρω το όπλο και θα σου τινάξω τα μυαλά στον αέρα’».

Η γυναίκα κατέθεσε ότι τρομοκρατήθηκε για τη ζωή της και γι’ αυτό και κράτησε το στόμα της κλειστό από τότε, ενώ ένα χρόνο αργότερα σταμάτησε να συναντά τον σκηνοθέτη.

Ακόμα ένας ηθοποιός στο στόχαστρο

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης έχει μπει και δεύτερος γνωστός ηθοποιός, για τον οποίο έχει κατατεθεί μήνυση.

Υπενθυμίζεται ότι στην καταγγελία του Ν.Σ σε ιστοσελίδα για κακοποίηση το 2005, από εκείνον που μέχρι χθες αποκαλούσαμε «γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη», είχε πει ότι όταν κακοποιήθηκε σεξουαλικά, υπήρχε στο σπίτι ακόμα ένας ακόμα ηθοποιός, τον οποίο ο σκηνοθέτης είχε παροτρύνει να συμμετέχει, ωστόσο είχε αρνηθεί.

Μέσα την εν λόγω εξομολόγηση, ένας 38χρονος άνδρας -ο Δημήτρης Άνθης- αναγνώρισε στον «παρατηρητή» τότε τον δικό του θύτη. Κατά αυτού έχει καταθέσει μήνυση.

Μάλιστα, σύμφωνα με το MEGA, γι’ αυτή την μήνυση ο Εισαγγελέας έδωσε παραγγελία στην ασφάλεια να κάνει την προανάκριση, κρίθηκε κατ’επείγουσα κι αναμένεται τις επόμενες ημέρες να την πάρει στα χέρια του ο Εισαγγελέας για να προχωρήσει αυτή την υπόθεση.

Πρόκειται για πολύ γνωστό ηθοποιό, τον οποίο έχουμε γνωρίσει μέσα και από την παρουσία του σε διάφορα σίριαλ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο