Με το βλέμμα στραμμένο στα αποτελέσματα του αυστηρού lockdown βρίσκονται οι ειδικοί, καθώς αυτά θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο» είπε ότι «έχουμε μια εβδομάδα για να δούμε που θα πάμε, καθώς τα αποτελέσματα του απαγορευτικού φαίνονται μεταξύ της 10ης και 14η ημέρας».

Ο κ. Εξαδάκτυλος έκανε επίσης λόγο για ανοσία σε ποσοστό 8% του ελληνικού πληθυσμού.

«Τα 170.000 κρούσματα που ανάρρωσαν έχουν ανοσία. Αλλά δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα διατηρηθεί. Πάνω από το 8% του ελληνικού πληθυσμού έχει ανοσία στην Covid-19. Είτε δια του εμβολιασμού είτε δια της νοσήσεως» εξήγησε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, δήλωσε, ότι είναι μικρό το ενδεχόμενο να νοσήσει κάποιος από κορωνοϊό αν έχει εμβολιαστεί. «Και αν συμβεί αυτό θα νοσήσει πολύ ελαφρά» συμπλήρωσε, ενώ τόνισε πως ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό.

Την ίδια ώρα ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, έκανε λόγο για υψηλό ιικό φορτίο, αντίστοιχο με αυτό που υπήρχε πριν επτά, 15 και 21 μέρες, το οποίο καταγράφεται στα λύματα των Αθηνών.

Όπως σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο», δεν παρατηρήθηκε κάποια αξιοσημείωτη πτώση του ιικού φορτίου το οποίο παραμένει «βαρύ και πολύ υψηλό».

«Δεν φάνηκε μείωση στα λύματα. Θα περιμένουμε να μετρήσουμε το ΣΚ. Να δούμε τι αποτέλεσμα είχαν τα περιοριστικά μέτρα στην ανάσχεση της διασποράς» πρόσθεσε.

«Όλα τα θετικά κλινικά δείγματα που εξετάζονται έχουν πολύ μεγάλο ιικό φορτίο. Τα στελέχη που επικρατούν δίνουν μεγάλο πληθυσμό ιικού φορτίου. Αυτό επιβεβαιώνεται στα λύματα» επισήμανε σχετικά.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την πορεία της πανδημίας στη χώρα ανέφερε ότι είναι βελτιωμένη η εικόνα συγκριτικά με τον Νοέμβριο σε ό,τι αφορά τους θανάτους. 

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, «με σχεδόν 1500 κρούσματα έχουμε 25 θανάτους. Με τον διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων το Νοέμβριο είχαμε 100 θανάτους. Αναλογικά ανά 100 κρούσματα έχουμε τους μισούς θανάτους. Πιθανότερη εξήγηση είναι ότι με τον εμβολιασμό καλύψαμε τους ηλικιωμένους που πάνε στο νοσοκομείο και χάνουν τη ζωή τους. Έτσι, αν συνεχίσει να πηγαίνει καλά ο εμβολιασμός και αυξηθούν και οι δόσεις, θα φτάσουμε στο Πάσχα και θα έχουμε εμβολιασμένο τουλάχιστον με την πρώτη δόση το μεγαλύτερο μέρος του ευπαθούς πληθυσμού». 

Την επόμενη εβδομάδα, προβλέπει μια κάμψη των κρουσμάτων, καθώς ο χιονιάς μείωσε τις μετακινήσεις και τις επαφές, άρα και τη διασπορά του ιού.

Ωστόσο, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι «θα δούμε αύξηση των νοσηλευομένων, διότι καθυστερεί της διάγνωσης η βαριά νόσηση, αλλά δεν πρέπει αυτό να μας απογοητεύσει».

Μιλώντας για τις μετακινήσεις εμβολιασμένων από νομό σε νομό, ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι όποιος έχει εμβολιαστεί δεν κινδυνεύει από σοβαρή νόσο.

Μετά την πρώτη δόση, μάλιστα, το ποσοστό αυτών που έχουν τον ιό στον οργανισμό τους είναι ελάχιστο και τον διατηρούν για ελάχιστο χρόνο και σε επίπεδο που μάλλον δεν είναι μεταδοτικός.

«Αν αυτός ο άνθρωπος φορέσει και τη μάσκα του, δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος να μολύνει κανέναν».

Για να τελειώσουμε με τη μάσκα θα πρέπει να αποκτήσουμε την «ανοσία αγέλης», την οποία εκτιμά ότι θα έχουμε γύρω στον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.