Η επαγγελματική καριέρα του Παναγιώτη Κονέ είχε ως αφετηρία την ΑΕΚ. Το ντεμπούτο του με τα ”κιτρινόμαυρα” πραγματοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2006, όταν αντικατέστησε τον Βασίλη Λάκη στον νικηφόρο (2-0) αγώνα Κυπέλλου με τη Νίκη Βόλου, αγωνιζόμενος για τρία λεπτά υπό τις οδηγίες του Φερνάντο Σάντος. Τότε, ο γεννημένος στα Τίρανα της Αλβανίας ποδοσφαιριστής, ήταν μόλις 18 ετών και είχε ήδη κάνει την επιλογή της Εθνικής ομάδας που θα εκπροσωπούσε. Άλλωστε, το ταλέντο του φαινόταν ότι θα τον οδηγούσε εκεί.

Από μικρή ηλικία, άρχισε να αγωνίζεται με τη γαλανόλευκη, αρχικώς με την U19 και εν συνεχεία με την U21, πριν γίνει διεθνής με την Ανδρών, με την οποία έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, το 2014. Ουδέποτε ωστόσο αποποιήθηκε (και ορθά έπραξε) την καταγωγή του, ενώ όταν μια επίμαχη φωτογραφία, με εκείνον να σχηματίζει με τις παλάμες του τον αετό της σημαίας της Αλβανίας, είδε πολύ ετεροχρονισμένα από όταν τραβήχτηκε το φως της δημοσιότητας, έσπευσε να διευκρινίσει:

“Ποτέ δεν έκρυψα ότι είμαι αλβανικής καταγωγής. Αυτό θα ήταν ασέβεια προς την πατρίδα των γονιών μου και πολλών συγγενών μου. Είμαι και Έλληνας πολίτης. Στην Ελλάδα μεγάλωσα, εκπαιδεύτηκα, έμαθα ποδόσφαιρο.

Στη χώρα που υποδέχτηκε την οικογένειά μου και την οποία τιμώ όπως μπορώ. Αγωνίζομαι για πάνω από μία δεκαετία στις Εθνικές Ομάδες της Ελλάδας, από την Παίδων μέχρι την Ανδρών, και θα συνεχίσω να το κάνω όσο έχω δυνάμεις και όσο ο προπονητής μου κρίνει ότι αξίζω μια θέση στην ομάδα”.

Στη θέση του Παναγιώτη Κονέ, της απόφασης για τη μελλοντική Εθνική ομάδα ανδρών που θα υπηρετήσει, βρίσκεται τώρα ο νεαρός Αλβανός Μάριο Μιτάι, το ”παιδί-θαύμα” των Ακαδημιών της ΑΕΚ, όπως αποκαλούν άνθρωποι της ομάδας τον 18χρονο αριστερό μπακ, έχοντας γνώση για την πορεία του και την προσπάθειά του να φτάσει στο σήμερα και να λογίζεται ως μέλος του βασικού κορμού της Ένωσης.

Όπως ο Κονέ, έτσι και ο Μιτάι, διανύει τα πρώτα επαγγελματικά βήματα της καριέρας του με τη συγκεκριμένη ομάδα, όμως οι συμπατριώτες του, έχοντας γνώση από πολύ μικρή ηλικία περί τίνος πρόκειται και ποια περιθώρια εξέλιξης υπάρχουν, φρόντισαν να τον εντάξουν στα μικρά τμήματα των αντιπροσωπευτικών ομάδων της Αλβανίας, όπου μάλιστα έφτασε να είναι αρχηγός, φορώντας το περιβραχιόνιο σε αγώνες της U19. Διεθνής έχει χριστεί και με την U21, προσφάτως μάλιστα δέχθηκε ξανά την κλήση για να ενσωματωθεί σε αυτήν.

Στην ΑΕΚ θα ήθελαν να δουν τον Μιτάι να επιλέγει μελλοντικά την Εθνική ανδρών της Ελλάδας, εφόσον ασφαλώς κινηθούν γρήγορα και οι απαραίτητες διαδικασίες. Ασφαλώς για να συμβεί αυτό, θα πρέπει αφενός να το επιθυμεί και ο ίδιος κι αφετέρου να αρνηθεί ενδεχόμενη κλήση της Αλβανίας για να ενσωματωθεί στη μεγάλη Εθνική της χώρας.

Είναι σίγουρα μια απόφαση ζωής που ξεπερνά τα στενά όρια μιας ποδοσφαιρικής επαγγελματικής επιλογής και καθόλου εύκολη για να τη λάβει. Αν το πράξει πάντως, θα έχει ακολουθήσει τα βήματα του Κονέ, με σκοπό μελλοντικά να ενισχύσει την Ελλάδα σε μια θέση που βρίθει ταλέντου τα τελευταία χρόνια, με παίκτες όπως ο Τσιμίκας και ο Γιαννούλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΑΕΚ: “Έδεσε” Μαχαίρα και Μιτάι

ΑΕΛ – ΑΕΚ 2-4: Ο από μηχανής Αθανασιάδης της έδωσε το τρίποντο σε ματς-θρίλερ

Photo Credits: Eurokinissi