Κλιμακωτή μείωση έως και μηδενισμό της προκαταβολής του φόρου που καταβάλουν οι επιχειρήσεις ανάλογα με το ποσοστό πτώσης του τζίρου τους – Kλειδώνει το μέτρο τον Μάιο
«Ψαλίδι» ή ακόμα και μηδενισμό στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος στην Εφορία οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παρά τη μείωση του τζίρου τους, κατάφεραν να έχουν κέρδη το 2020, εξετάζει να βάλει και φέτος το υπουργείο Οικονομικών. Οπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τα κέρδη που θα εμφανίσουν φέτος οι επαγγελματίες θα είναι ανάλογη με τη μείωση του τζίρου. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το μέτρο αναμένεται να «κλειδώσει» τον Μάιο.
Το μέτρο της μείωσης έως και 100% της προκαταβολής φόρου εφαρμόστηκε πέρυσι, δίνοντας ανάσα ρευστότητας στους φορολογούμενους. Οσο πιο μεγάλη είναι η μείωση του τζίρου που είχαν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες το 2020 σε σύγκριση με το 2019 τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση της προκαταβολής φόρου.
 Συγκεκριμένα:
Για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 30%.
Για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 50%.
Για πτώση τζίρου 25,01%-35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 70%.
Για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 100%, δηλαδή η προκαταβολή θα μηδενιστεί.
Ο αριθμός των επαγγελματιών που θα εμφανίσουν φέτος ζημιές αναμένεται να είναι μεγαλύτερος.
 Το 2020 η προκαταβολή φόρου που κατέβαλαν οι επιχειρήσεις για το 2021 ανήλθε σε 1,8 δισ., ενώ το 2019 η προκαταβολή φόρου για το 2020 ήταν υψηλότερη και συγκεκριμένα είχε φθάσει τα 3,34 δισ.
Διαβάστε ακόμη
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Οι πέντε υποχρεώσεις που έχουν οι δικαιούχοι
Τα χρυσά παιδιά του Λονδίνου, οι κραυγές για τα Jumbo, το no go για τη ΛΑΡΚΟ και οι πύργοι του Ελληνικού
ΕΛΑΪΣ UNILEVER: Το «γύρισμα» σε κέρδη και οι «άμυνες» στην πανδημία