«Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση, υπάρχει εξάπλωση του κορωνοϊού στην Αττική και σε άλλες περιοχές και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή» υπογράμμισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος.

«Η βρετανική μετάλλαξη έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, δεν είναι το χειρότερο που μπορεί να πάθει κανείς, αλλά μπορεί να επιβαρύνει το ΕΣΥ. Ο καιρός και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων είναι παράγοντες που επιβαρύνουν τη διάδοση του ιού, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το άνοιγμα δεν έπρεπε να γίνει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και πρόσθεσε: «Χρειάζεται ισορροπία ‘μισοάνοιγμα’ δραστηριοτήτων, όπως τώρα, που δεν χρειάζεται να ακολουθείται από ένα κλείσιμο, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Το μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων πρέπει να εκτιμηθεί στο τέλος εβδομάδας και να δούμε αν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα. Πάντα πάμε προς τα εκεί. Εβδομάδα την εβδομάδα θα έχουμε επανεκτίμηση μέτρων». 

«Ασφαλώς με προβληματίζει, και πολύ μάλιστα, που νόσησε εκ νέου ο ιεράς με το νοτιοαφρικανικό στέλεχος» δήλωσε ο καθηγητής και συμπλήρωσε ότι «απ ό,τι φαίνεται το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα κατά τι (…) Άρα κάποιος που έχει αρρωστήσει με το κλασικό, ας το πούμε προηγούμενο στέλεχος, έχει πιο πολλές πιθανότητες να ξανααρρωστήσει με το νέο στέλεχος» επισήμανε.

Ξεκαθάρισε δε ότι «αυτά περί επιστροφής στην Ουχάν νομίζω ότι είναι άχρηστες υπερβολές». «Δεν ξεκινάμε από την αρχή, υπάρχει κατά ένα μέρος ανοσία, αυτό δείχνουν τα δεδομένα, το υπάρχον εμβόλιο κατά πάσα πιθανότητα θα έχει τουλάχιστον μερική αποτελεσματικότητα και απέναντι στο καινούργιο στέλεχος» διευκρίνισε.

«Με τη γρίπη κάνουμε εμβόλιο κάθε χρόνο γιατί; Γιατί κάθε χρόνο οι ιοί είναι ελαφρώς διαφορετικοί από πέρυσι. Ενδέχεται να βρεθούμε μπροστά σε ένα τέτοιο φαινόμενο. Έναντι της μετάλλαξης της Βρετάνιας φαίνεται τα εμβόλια ότι μας καλύπτουν με πληρότητα, έναντι της νοτιοαφρικανικής και της Βραζιλίας υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν μας καλύπτουν με πληρότητα» εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος. 

«Τις υπεραισιόδοξες δηλώσεις της επιτρόπου της ΕΕ (ότι θα έχουμε σύντομα εμβόλια για την πλειονότητα των πολιτών) τις ακούω με κάποια επιφυλακτικότητα. Δε νομίζω ότι πρέπει να δημιουργούμε μεγάλες προσδοκίες που δεν μπορούν να τηρηθούν, γιατί μετά ο κόσμος έχει ματαίωση» σχολίασε ακόμα.

Ειδήσεις σήμερα: 

Φονική πλημμύρα στον Εβρο: Εικόνες μεγάλης καταστροφής – Εθνικό πένθος για τον πυροσβέστη

Όλες οι αλλαγές στα ΑΕΙ – Πώς θα λειτουργεί η Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Τι θα ισχύσει για την πρόωρη συνταξιοδότηση μετά το 2022

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr